İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri genç baletler Ekim Deniz Akaslan ve Yılmaz Berkay Günay, New York'ta gerçekleşen Youth America Grand Prix'de sergiledikleri final performansıyla dünyaca ünlü Bolşoy Balesi'nin dikkatini çekti. Henüz 16 yaşındaki Ekim Deniz Akaslan ve 17 yaşındaki Yılmaz Berkay Günay, Bolşoy Balesi ve Münih Bale Akademisi'nden burs teklifi aldı.
Berkay ve Deniz, Rusya ile Almanya arasında tercih yapmak için önce 15 Mayıs'ta Münih'e, 23'ünde de New York'a gidip 6 hafta boyunca Bolşoy Akademi'de eğitim alacaklar. İki genç yetenek daha sonra izlenimleri ve kendilerine sunulan imkanlara göre seçimlerini yapacak.
Sputnik Haber Ajansı'na konuşan balet Yılmaz Berkay Günay, hayalinin Bolşoy Tiyatrosu sahnesinde dans etmek olduğunu söyleyerek, "O sahneye çıkarsam, bir futbolcunun dünya liginde gol attığı andaki kadar sevinirim herhalde. Bolşoy'da dans etmek ve bunu bir Türk vatandaşı olarak yapabilmek çok gurur verici bir şey olur" dedi.
Yılmaz Berkay Günay ile yaptığımız röportaj şöyle:
Kendinizi tanıtır mısınız?
17 yaşımdayım. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda eğitim alıyorum. Bale eğitimim için Antalya'dan İstanbul'a geldim. Son üç yıldır aktif olarak baleye sarıldım.
'STÜDYOLARIMIZ BALEYE UYGUN DEĞİL'
Youth America Grand Prix'de finale çıkma başarısını yakaladınız. Üstelik bunu okulunuzdaki pek de elverişli olmayan koşullara rağmen başardınız sanırım.
Evet, okulda 3 tane bale stüdyosu var ama bu stüdyoları sadece bale öğrencileri değil müzisyenler de kullanıyor. Stüdyolar baleye tam olarak uygun da değil. Mesela bir tanesinin önünde kolon var. Çoğu hareketi o kolona çarpmadan yapmaya çalışıyoruz. Böyle zorluklar çalışma saatlerimizi azaltıyor ve çalışmamızı engelliyor.
'ÇOCUKLUK HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM'
Ama buna rağmen Youth America Grand Prix'de finale çıkma başarısı göstermek sizin için ne ifade ediyor?
Bu başarı benim için çocukluk hayalimi ifade ediyor. Çünkü ben daha Antalya'da ortaokulda okuyorken, İstanbul'a gitmeyi oradan da yurt dışındaki okullara açılmayı istiyordum. Çocukluk hayalimi gerçekleştirdim diyebilirim. Böyle başarılar elde ettikçe, kendimi çok iyi hissediyorum hem kendim hem de ülkem adına. Yarışma ciddi anlamda çok zordu, diğer ülkelerden 7 bin kişi katıldı. Sadece New York'taki elemelere 300 öğrenci aldılar. Erkekler kategorisinde epey iyi öğrenciler vardı.
BOLŞOY VE MÜNİH'TEN BURS TEKLİFİ
New York'taki performanslarınızdan sonra nasıl tepkiler aldınız?
New York'taki Bolşoy Bale Akademi'den teklif aldık. Orada 6 haftalık eğitimden sonra bizi doğrudan Moskova'ya kendi okullarına yollayacaklar. Münih Akademi'den de yüzde 100 burs teklifi aldık. 15 Mayıs'ta Münih'e gidip oradaki akademiye bakacağız. 23'ünde de New York'a gidip 6 hafta Bolşoy Akademi'de eğitim alacağız. Onun sonuçlarına göre kendi yolumuzu çizeceğiz.
'BOLŞOY EN ÇOK İSTEDİĞİM OKULLARDAN BİRİ'
Peki gönlünüzden geçen Bolşoy mu Münih mi?
Bolşoy, benim en çok istediğim okullardan biri. Ama yıllık okul parası için çok yüksek bir meblağ istiyorlar. Şimdi bizim için bunu ellerinden geldiğince düşürmeye çalışıyorlar. İnşallah Moskova olur ama Münih olursa da üzülmem, çünkü o da çok prestijli bir okul. Okulun direktörünün dediğine göre bizi 3 yıllık üniversite eğitiminden sonra doğrudan Company'ye dahil edecekler.
Bolşoy'da sahne alma ihtimali size ne hissettiriyor?
O sahneye çıkarsam, bir futbolcunun dünya liginde gol attığı andaki kadar sevinirim herhalde. Düşünürken bile tüylerim diken diken oluyor, o sahnede bulunmak, dans etmek, bir Türk vatandaşının bunları yapabilmesi daha da gurur verici bir şey olur.
'HAYALİM DÜNYA OPERALARINDA SAHNE ALMAK'
Geleceğe yönelik hedefleriniz neler?
Benim istediğim şey, belli bir yere geldikten sonra dünyadaki büyük opera sahnelerinde dans etmek. Dünyayı gezip aynı zamanda dansımı icra etmek ve tanınmak. Türkiye'de bale yapmak önyargılar yüzünden çok zor. İnsanlar baleyi değerli bir şey olarak görmüyor. Kimileri bale ve operayı bilmiyor bile.