Sputnik Haber Ajansı'na konuşan Karadeniz Ekonomik Topluluğu Rusya Ulusal Konseyi Türkiye Başkanı Erdoğan Gündüzpolat, Rusya ve Türkiye'nin Karadeniz kıyısında bulunan kentlerini biraraya getirecek bir forumun kurulması için kolları sıvadıklarını söyledi.
Forumla birlikte ekonomik ilişkiler, iş dünyası buluşmaları, aynı zamanda sanayi ve ticaret odaları, belediye başkanlıkları ve bölgenin sivil toplum kuruluşlarını dönüştürmeyi planlıyoruz. Karadeniz'de özellikle Rusya’yı ve Türkiye’yi ön plana çıkartmak gerekiyor. Çünkü Karadeniz’in güvenliği, ekonomik ve siyasi anlamda Rusya ve Türkiye’ye bağlı. Dolayısıyla bu sorunu çözmenin en önemli yolu Rus şehirleriyle Karadeniz şehirlerini bir araya getirip buluşturmak ve önümüzdeki döneme dönük ticari etkinlikler gerçekleştirmektir. Batı bu işleri çok iyi yapıyor. Türkiye ile Rusya, aynı denizi paylaşıyor, karşılıklı olarak aynı şehirlere sahibiz. Fakat şehirlerimiz arasında konsept geliştirilmiyor. Yani şehirler arasında hem ekonomik forum anlamında hem de ticari anlamda belli organizasyonlar yapmak gerekiyor. Öncellikle Rus şehirlerini ve Karadeniz şehirlerini biraraya getirdiğimizde Kırım’ı da bu kapsama alabiliriz.
Karadeniz kıyılarında bulunan şehirler arasında geliştirmek istedikleri işbirliğinin ‘kardeş şehirler’ konseptinden daha ötesi olduğunu söyleyen Gündüzpolat, bu işbirliğinin iki ülke arasındaki ilişkilere de yeni bir ivme kazandıracağını söyledi.
'Kardeş şehir' olgusu biraz protokolvari oluyor. Kardeş şehirler var, fakat bu ‘kardeş şehir’ konseptini aşıp Karadeniz’i kapsayacak bölgesel işbirlikleri geliştirmek gerekiyor. Karadeniz’de Almanya merkezli ve Batı merkezli birtakım iş adamı organizasyonları yapıldı. Bu organizasyonlarda Ukrayna, Gürcistan ve Moldova var, ama Rusya yok. Yani bu tür organizasyonlarla Batı, Karadeniz bölgesinde Rusya ve Türkiye’nin etkinliğini ekonomik olarak kırmak istiyor. Bunu önlemek için bizim şehirlerarası ekonomik ilişkileri geliştirici birtakım örgütlenmelere gitmemiz lazım.
Gündüzpolat, projenin tanıtımına İstanbul’dan başladıklarını ancak kısa zamanda konu ile ilgisi olan tüm şehirlere tanıtım gezileri düzenleyeceklerini anlattı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüştük. Bu projeyi ben onlara sundum, onlar da bu projenin içinde yer alacaklarını ifade ettiler ve hatta bize destek olacaklar. Bir ay içerisinde ben bütün şehirleri gezmeye başlayacağım. Aynı şey Rusya için de geçerli. Rusya’daki Krasnodar şehrindeki ekonomik aktörlerle Trabzon’dakiler bir araya getirilecek. Öncelikle şehirler arasında forumlar düzenleyebiliriz. Trabzon Krasnodar Forumu ve Samsun Forumu gibi forumlar gerçekleştirerek, bu şehirlerin aktörlerini, iş dünyasında ve sivil toplum kuruluşlarında etkili olan kesimleri birleştirmek lazım. Ve burada da bir marka yaratmak, Karadeniz bölgesinde Rusya ile Türkiye arasında markalaşmaya gitmek lazım.