Önceki Çin lideri Hu Cintao'nun 2006'daki ziyaretinin ardından devlet başkanı düzeyinde Pakistan'a ilk resmi ziyareti yapacak olan Şi'nin ana gündem maddesinin ise "Çin-Pakistan ekonomi koridoru" başlığı oluşturuyor.
Pakistan-Çin ortak fonuyla inşa edilen ve işletmesini Çin'in yaptığı Gwadar limanının da görüşmelerin gündem maddelerinden olacağı belirtiliyor.
İRAN GAZI İÇİN YENİ BORU HATTI PROJESİ
Diğer yandan iki ülke yetkilileri, İran'dan başlayıp Pakistan üzerinden Çin'e kadar uzanacak bir doğalgaz boru hattının inşası için olasılıkların da masaya yatırılacağını ifade ediyor.
HALKLAR BİRBİRİNE GÜVENİYOR
Çin basınındaki haberlerde, Şi'nin Pakistan ziyareti öncesi iki ülke ilişkileri üzerine internet üzerinden yapılan bir ankette iki halkın çoğunluğunun birbirlerini "güvenilir dost" ülke olarak tanımladığı belirtildi. Diplomatik bağların 64 yıl önce başlamasından bu yana iki ülkenin dostluklarının geliştiğine dikkat çekilerek, Çin ve Pakistan'ın ortak çıkarlar konusunda her zaman birbirlerinin destekçisi olduğu ifadeleri yer aldı.
Haberlere göre, ayrıca ankete katılan Pakistanlıların yüzde 92'si Çin-Pakistan arasındaki dostluğun asla bozulmayacağını ve Şi'nin Pakistan ziyaretiyle stratejik işbirliği ortaklıklarının ileri seviyeye taşınacağına inandığını söyledi.
ASKERİ İŞBİRLİĞİ
Çin ve Pakistan arasında 12 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunuyor ve bu rakamın gelecek iki yılda 15 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.
Askeri alanda ise İslamabad yönetiminin ay başında açıkladığı Çin'den sekiz denizaltı satın almasına ilişkin resmi anlaşmanın da Şi'nin Pakistan ziyareti sırasında imzalanarak sonuca bağlanacağı vurgulanıyor.
Çin Devlet Başkanı Şi, geçen yıl eylül ayında yapmayı planladığı Pakistan ziyaretini, bu ülkedeki hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle iptal etmişti. Şi, Pakistan temaslarını 21 Nisan'da tamamlayarak Endonezya'da düzenlenecek Asya-Afrika Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere bu ülkeye geçecek.