Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G20 Dönem Başkanı sıfatıyla Birleşmiş Milletler'in düzenlediği "Hoşgörü ve Uzlaşının Teşviki" konulu etkinlikte konuştu. Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Babacan, TL'nin dolar karşısındaki değer kaybına ilişkin bir soru üzerine "Benden 12,5 yıllık iktidarlık dönemimizde kurlarla alâkalı bir açıklama duymadınız. Çünkü serbest kur rejimi uyguluyoruz" yanıtını verdi.
Babacan kurla ilgili Merkez Bankası'nı işaret ederek, "Eğer kurlarla ilgili dikkat edilmesi gereken bir açıklama varsa, o da Merkez Bankamızın yaptığı açıklamalardır ve açıklamalarından öte Merkez Bankamızın yaptıklarıdır. Serbest kur rejimi uyguluyoruz, ancak kurdan enflasyona geçişkenlik olduğu için Merkez Bankası tabii ki kur konusunda kayıtsız kalmıyor, kalamıyor. Ben herkese Merkez Bankamızın dediklerini ve yaptıklarını yakından takip etmesini tavsiye ediyorum" diye konuştu.
'BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 4'
Babacan, IMF ve Dünya Bankası'nın Türkiye'nin büyüme tahminlerini aşağı çekmesine yönelik olarak ise bu kuruluşların sürekli güncellenen beklentilerini belirlemekte farklı yöntem ve kriterler kullandığına işaret ederken, "Bizim de kendi iç tahminlerimiz, çalışmalarımız var. Biliyorsunuz orta vadeli programda bu yıl büyümenin yüzde 4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiğimizi söylemiştik. İlk çeyrek sonuçlarını 10 Haziran'da alacağız. İlk çeyrek sonuçları çıkmadan, yılın tümüyle ilgili tahminlerimiz konusunda herhangi bir revizyona gitmek istemiyoruz" dedi.
Babacan Türkiye'yi çevreleyen bölgenin enteresan bir dönemden geçtiğini ve bunun büyümeye ilişkin projeksiyonları zorlaştırdığını söyledi. Başbakan Yardımcısı petrol fiyatlarının Türk ekonomisine etkisiyle ilgili bir soruya da "Petrol fiyatları düşük seviyelerde kalmaya devam ederse, bizim bu yılki cari açığımız uzun bir zamandan sonra yüzde 4'lü rakamları görebilir" öngörüsünde bulundu.