Rusya, Fransa ve Ukrayna dışişleri bakanları, Alman mevkidaşları Frank-Walter Steinmeier’in ev sahipliğinde bir araya gelerek Ukrayna krizini ele aldı.
Bakanlar, Berlin’de dün gece saatlerine kadar süren toplantıda, Minsk Anlaşması’nda öngörülen koşulların hayata geçirilmesi ve Ukrayna’da ateşkesin korunması konularını görüştü.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna'da barışçıl çözüm sürecinde başarıdan söz etmek için henüz erken olduğu görüşünü dile getirdi.
KİEV SORUMLULUK ALMALI
Peki, barış konusunda başarıdan söz etmek için neden erken?
Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi Avrasya bölgesi uzmanı Orhan Gafarlı'nın değerlendirmeleri şöyle:
"Normandiya Dörtlüsü'nün Ukrayna krizi konusunda Berlin’deki son toplantısının sonuçsuz bitmesi üzücü. Görüşmelerin başarısız olmasında sorumlu, net tutuma sahip olmayan Ukrayna yönetimidir. Bilindiği gibi, Donetsk ve Lugansk bölgesinden ağır silahların çıkarılması talep edilmektedir. Fakat bu silahların çıkarılmasının öncesinde, Lugansk ve Donetsk’in Ukrayna içindeki özerklik statüsünün net bir çözüme bağlanması gerekiyor. Maalesef, Ukrayna'nın bu konudaki tutumu belli değil. Özerkliğin şekli belli olmadan, Lugansk ve Donetsk’ten ağır silahların geri çekilmesi, bu yönetimler açısından güvenlik sorunu ortaya çıkaracak. Diğer yandan, 'iki taraf arasında güvenli ilişkiler inşa etmek için neden Kiev merkezi yönetimi ilk adımı atmıyor?' sorusu haklı olarak gündemde. Böyle bir adım, Lugansk ve Donetsk’teki yönetimler için olumlu bir sinyal olurdu."
UKRAYNA TUTUMUNU NETLEŞTİRMELİ
İkinci önemli mesele, özerklik statüsü için adım atmayan Ukrayna'nın bölgece barış gücü yerleştirmek için Avrupa ülkelerine baskı yapmasıdır. Ağır silahlar çekilmeden ve özerklik statüsü ve geçiş dönemi belli olmadan, böyle bir süreci başlatmak mantıksız. Aynı zamanda, Donetsk ve Lugansk’ta terörist olarak gördükleri kişiler için af ilan etmeleri gerekiyor ve bu da henüz yapılmadı. Peki bu insanlar, af ilan edilmeden yapılacak bir seçime nasıl katılacaklar?
Bence Ukrayna, öncelikli olarak bu sorunları tek tek ele alıp, bu konularda net bir tutum belirlemeli. Rusya’nın tutumu bu konuda çok net; Bölgedeki Donetsk ve Lugansk’ın güvenlik garantörü konumundalar. Ukrayna hükümeti, iç sorunları halletmeden ne AB'ye, ne de NATO’ya entegre entegre olabilir. Bunların hepsini değerlendirmeli.
RUSYA, G8'E GERİ DÖNER Mİ?
Diğer yandan Normandiya görüşmelerinde, Rusya’nın yeniden G8 toplantılarına geri dönmesinin de müzakere edildiğini duyduk. Bence de Batı ülkeleri, Rusya’yı ötekileştirmemeli, mevcut sorunları masaya oturarak ele almalı. Bu açıdan, olumlu bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz.