Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Levent Murat Burhan tarafından Bakanlığa çağrılan Lucibello'ya, Papalık makamının ifadeleri karşısında büyük hayal kırıklığı ve üzüntü duyulduğu iletildi.
Papa Franciscus'un konuşmasında, Ruanda ve Bosna'da uluslararası mahkemelerce "soykırım" olduğu teslim edilmiş insan kayıplarının "kitle ölümleri" olarak zikrederken, hiçbir uluslararası mahkeme tarafından soykırım olarak tanımlanmamış olan "1915 olaylarına" "soykırım" diyebilmiş olmasına hayret edildiği belirtildi.
Görüşmede, "Papa'nın, konuşmanın geneline bakıldığında, esasen insanlığın en büyük ayıbı olan 'holokost'a dahi açıkça atıf yapmayıp 'Nazilerin yaptıkları' diyerek bahsetmesini, sadece Ermeni iddialarını bu şekilde dillendirmesini ve aynı dönemde Anadolu'da hayatını kaybedenlere hiçbir atıf yapmamasını bir din adamına yakıştırılmadığı" dile getirildi.
Papa Franciscus'un söz konusu konuşmasının Türkiye'ye geçen Kasım ayında yaptığı ziyaret sırasında ve sonrasında verdiği barış, uzlaşı ve diyalog mesajlarıyla çeliştiği belirtilen görüşmede, "Vatikan'ın izlediği bu tutum karşısında mutlaka bir tepki verileceği ve ilişkilerde güven kaybına yol açan bugünkü gelişmelere mutlaka karşılık verileceği" kaydedildi.
ÇAVUŞOĞLU: GERÇEKLERDEN UZAK BEYANLAR
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Papa'nın tarihi ve hukuki gerçeklerden uzak beyanı kabul edilemez. Dini makamlar mesnetsiz ithamlarla kin ve nefreti körükleme yeri değildir" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'nın da istişareler için Türkiye'ye çağrıldığı bildirildi.