Kathimerini gazetesi editörü Nikolaos Stelya, Yunanistan'ın Kıbrıs sürecinde atacağını adımları Sputnik Haber Ajansı için yorumladı:
Çıpras'ın Kıbrıs açıklaması oldukça olumlu. Aslında Çıpras’ın bu konudaki ilk adımı değil. Moskova’dan evvel yurtdışı ziyaretini Lefkoşa’ya yapmıştı. Lefkoşa’ya geldiğinde ilk defa başbakan olarak Kıbrıs Türk toplumunun entelektüel kesimiyle bir araya gelmiş ve çok sıcak mesajlar vermişti. 2003 yılından bugüne kadar Yunanistan hep arka planda kalmıştı. Ancak Kıbrıs müzakerelerinde yeni hükümetin biraz daha iddialı bir duruş sergilediğini görüyoruz. Ama bunların hepsi söylem tarzında, pratikte bunun yansıması nasıl olur diye soracak olursanız o iş biraz farklı. Çünkü Yunanistan ekonomik ve sosyal açıdan köşeye sıkışmış durumda, diplomatik alanda da pek kuvvetli değil. Yunanistan, önümüzdeki süreçte Kıbrıs ve Ege sorunlarının üzerine gitmeyi istiyor olabilir, ama bunu pratiğe çevirip çeviremeyeceği konusunda kuşkuluyum.
ÇİPRASI'IN ADIMLARI KISITLI
Kaldı ki şu saat itibariyle Atina’da erken seçim ve borç anlaşması için bir referandum tartışması yürütülüyor. Demek istediğim, Çipras’ın ülke içindeki sorunlardan dolayı dış politikada atabileceği adımlar kısıtlı. Bu arada Ankara ile ilişkiler pekiştirilebilir. Önümüzdeki dönemde yeni açılımlar olabilir, bağlantılar daha sağlam bir hale getirilebilir, diyalog kanalları yürütülebilir. Kıbrıs’ta iki tarafın başmüzakerecilerinin Atina’ya veya Ankara’ya ziyaretleri düzenlenebilir, daha önce de çok yararlı toplantılar yapmışlardı, onların devamı gelebilir. Atina bir şekilde Lefkoşa’ya, Rum tarafına diyalog mesajı gönderebilir, çözüm ilkelerinde bulunabilir. Bunun yanı sıra Kıbrıs ile beraber Ege konularını da gözden geçirmesi gündeme gelebilir. Ama dediğim gibi, Yunanistan'ın iç sorunları nedeniyle dış politikada atacağı adımlar kısıtlı.