Suriye'deki muhalefet gruplarından bazıları ve hükümet yetkilileri Moskova'da ikinci kez bir araya geldi. Suriye krizine diplomatik çözüm bulmak için düzenlenen görüşmelerde, bazı maddeler üzerinde uzlaşmaya varıldığı bildirildi.
‘Ali Topuz ile Dünya Hali'ne konuk olan, Yakın Doğu Haber sitesi yayın yönetmeni Alptekin Dursunoğlu, konuyu Sputnik'te değerlendirdi.
SURİYE ULUSAL KOALİSYONU GÖRÜŞMELERE NEDEN KATILMADI?
"Koalisyon'un ilk başkanı olan Muazel Hatip'in kendilerini 13 istihbarat servisinin güdümünde olan bir örgüt olarak nitelemişti. İstihbarat servisi olarak kastettiği,
Türkiye, Katar, Suudi Arabistan, İngiltere, Fransa, ABD gibi ülkeler. Bu ülkelerin izin vermemesinden dolayı Suriye Ulusal Koalisyonu resmi olarak Moskova'da yapılan görüşmeler katılmadı. Katılıp katılmaması zaten çok bir şey değiştirmiyor. Çünkü sahada çatışan hiçbir silahlı grup bu Koalisyon'u kendi temsilcisi olarak kabul etmiyor."
'SİLAHLI GRUPLAR SİYASİ ÇÖZÜME İNANMIYOR'
Suriye muhalefetinde iki ana grup olduğuna dikkat çeken Dursunoğlu şunları söyledi:
"İki ana muhaliften, birincisi Ulusal Koordinasyon Kurulu ve bileşenlerinin oluşturduğu geniş tabanlı muhalif grup. Fakat bunlar silahlı mücadeleye inanmadıkları ve reddettikleri için çok fazla gündeme gelmiyor. İkincisi ise Suriye Dostları denilen ABD'nin ve müttefiklerinin destekledikleri tek temsilci olarak kabul ettikleri Suriye Ulusal Koalisyonu. Bunların da sahadaki silahlı gruplar üzerinde hiçbir etkisi yok. Sahada da radikal ve aşırı gruplar inisiyatifi ellerinde bulunduruyorlar. Onlar zaten siyasi çözüme zaten inanmıyorlar. Dolayısıyla masaya kim oturursa otursun çıkacak sonuç zaten hiçbir şekilde bağlayıcı ve etkili olmayacak."