Sovyet komünizmini ve Nazizmi bir tutan yasa, 226 olumlu oyun yeterli olduğu Parlamento'da (Verkhovna Rada) 254 milletvekilinden destek gördü.
ULTRANASYONALİSTLER ARTIK 'ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇILARI'
Kabul edilen bir başka yasayla da aşırı milliyetçi örgütler "özgürlük savaşçıları" olarak tanımlandı.
Parlamentoda 270 olumlu oy alan yasa, Kasım 1917'den (Sovyetler'in kurulduğu Ekim Devrimi) 24 Ağustos 1991 (SSCB'nin dağılması) tarihine kadar Ukrayna'nın bağımsızlığı için mücadele eden bütün örgütleri "özgürlük savaşçıları" olarak tanımlıyor.
Bu tür örgütlere Ukrayna İsyancı Ordusu (UPA) ile Ukrayna Nasyonalistleri Örgütü (OUN) da dahil.
Ancak bu örgütler bugün özgürlük savaşçısı olarak tanımlansa da çok karanlık geçmişe sahipler. UPA, bu konuda en tartışmalı örnek durumunda.
Örgüt, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Ukrayna milliyetçilerinin silahlı bir kolu olarak kuruldu. Ukrayna'da Nazi işgali yaşanırken, Alman güçleriyle birlikte Sovyet ordusuna karşı savaştılar.
Savaş bittikten sonra da bu örgüt, Sovyetler Birliği'ne karşı terörizmi ve aşırı milliyetçi amaçlı şiddet eylemlerini sürdürdü. Aydınları ve yerel yetkilileri hedef alan katliamlar yaptı.
UKRAYNALI SAVAŞ GAZİLERİ TEPKİLİ
Bu kanlı örgütün ve liderleri Stepan Bandera ve Roman Shukhevych'in bu şekilde aklanmaları, Ukrayna'da Nazi işgalcilerine ve katliamlarına karşı savaşmış olan Ukraynalı savaş gazilerinin tepkisine yol açıyor.
UPA, Rusya Yüksek Mahkemesi tarafından da Kasım 2014'te terörist bir örgüt olarak tanımlandı ve Rusya'daki faaliyetleri yasaklandı.