Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Moskova'ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştü. Yunanistan'da yayınlanan Azınlıkça dergisinin sahibi gazeteci-yazar Evren Dede, Çipras'ın bu ziyaretini Sputnik Haber Ajansı için değerlendirdi.
Çipras'ın ziyaretinin Yunan hükümet kaynaklarınca, Yunan- Rus ilişkilerinin yeniden başlamasına damga vuran tarihi öneme sahip bir görüşme olarak değerlendirildiğini belirten Dede, "Yunan hükümeti Moskova ziyaretine özel önem veriyor. Ekonomik krizle birlikte zincirlenmiş varsaydığı ülke dış politikasının, ulusal çıkarlar doğrultusunda yeniden bağımsız olduğunu göstermek istiyor" dedi.
‘MASAYA YATIRILACAK ÇOK KONU VAR'
Dede, Putin-Çipras görüşmesinde iki ülke arasındaki bütün konuların ele alınmasının mümkün olmadığını kaydetti:
"Türk Akımı projesi, ambargoların kaldırılması, Yunan tarım ürünlerinin Rusya'ya ihracatı, turizm, Rus şirketlerinin Yunan denizinde hidrokarbon araştırmalarına katılması, Selanik ve bazı Yunan limanlarının kullanımı (özelleştirilmesi), TRAINOSE'nin özelleştirilmesi, DEPA konusu, savunma işbirliği, ortak askeri tatbikatlar, inşaat sektörü ve diğer yatırımlar, 2016'nın Yunanistan'da Rusya ve Rusya'da da Yunanistan yılı ilan edilmesi, Kıbrıs sorunu, Yunan cemaatinin de bulunduğu Ukrayna'daki kriz ve AB politikaları gibi onca konunun bir saatlik görüşmede ele alınması zaten beklenmemeliydi. Ancak iki ülke yetkililerinin bu konuları detaylı şekilde masaya yatırdıkları ve görüşmelerin belirli aşamalara geldiği de bilinen bir gerçek."
YENİ BORU HATTI YUNANİSTAN'A NE SAĞLAYACAK?
Dede, Türk Akımı olarak adlandırılan yeni doğalgaz boru hattı projesinin görüşmenin başlıca konusu olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Yunan basınında boru hattından elde edilecek kârların önceden ödenmesi olanağının incelendiğine dair haberler çıktı. Bu da ülkenin likiditeye acil ihtiyaç duyduğunun bir emaresi. Bu durum ileride netleşecek. Yunan hükümeti, yeni doğalgaz boru hattının inşasından ciddi kazanç elde edileceğini düşünüyor. Buna göre doğalgaz fiyatları daha düşük olacak, doğalgaz ticari olarak değerlendirilecek, bu da yıllık bazda yüz binlerce euro kâr anlamına gelecek. Öte yandan Avrupa'ya doğalgaz dağıtımı konusunda da Yunanistan ana merkezlerden biri haline gelecek.
TÜRK AKIMI MI YUNAN AKIMI MI?
Moskova ziyaretinde Çipras'a eşlik eden Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis'in boru hattının ismiyle, yani 'Türk Akımı' ile ilgili hoşnutsuzluğunu dile getirmesi yapılan görüşmelerden akılda kalan bir başka ayrıntı. Başbakan Çipras'ın da basın toplantısı sırasında 'Yunan topraklarında Türk Akımı olmayacak, bunu açıklığa kavuşturalım' vurgusunu yapması bu yüzden.
‘YUNANİSTAN ENERJİDE SEVİYE ATLAMIŞ OLACAK'
‘YUNANİSTAN AB ÇİZGİSİNİ HENÜZ TERK ETMEDİ'
Dede'ye göre; Güney Akım projesinde Bulgaristan'dan ağzı yanan Rusya bu sefer Yunanistan konusunda daha temkinli yaklaşarak Yunan hükümetinin mutabakata varılan anlaşmaları icraata dökmesini bekleyecek. Dede, AB'nin Yunanistan'ın Rusya ile yakınlaşmasından rahatsız olsa bile bu ziyarete sert bir tepki göstermeyeceğini kaydederek, "Çipras ile Putin'in aralarındaki samimiyete rağmen Yunanistan, AB çizgisini terk etmedi" dedi.
ALMANYA'YA İNCE MESAJ
"Söz konusu hediyenin tarihi ve Yunanistan'ın son dönemde ciddi sorunlar yaşadığı Almanya'ya karşı da ince bir mesajı var. Çünkü ikonayı çalan Miler adlı Nazi subayı, Vianno'daki katliamın emrini verdiği için Yunan tarihinde 'Girit kasabı' olarak biliniyor. Daha sonra Ruslar tarafından tutuklanarak yerel makamlara teslim edilen Nazi subayı 1947 yılında Girit'te idam edilmiş, Rus hükümeti ise Yunan devletine hediye etmek acıyla ikonayı subayın akrabalarından satın almıştı."