Bakanlığın internet sitesindeki açıklamasına göre, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin kurucu üyelik talepleri öteki kurucu üyeler tarafından onaylandı.
Çin'in kuruluş sermayesinin 50 milyar dolarlık kısmını karşılayacağını taahhüt ettiği bankaya bugüne kadar 50'den fazla ülke üye olmak için başvurdu. Rusya'nın kurucu üyelik talebini ilettiği Asya Altyapı Yatırım Bankası'na Türkiye, 26 Mart'ta üyelik başvurusu yaptığını duyurmuştu. Japonya ve ABD söz konusu bankaya kurucu üyelik başvurusu yapmadı.
Bankanın toplam sermayesinin 100 milyar dolar olması hedefleniyor. Bankanın 2015 sonunda faaliyetlerine başlaması bekleniyor.
Çin'in öncülüğünde kurulacak Asya Altyapı Yatırım Bankasına kurucu üye olmak için Bangladeş, Kamboçya, Hindistan, Endonezya, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Maldivler, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Yeni Zelanda, Umman, Pakistan, Filipinler, Brunei, Laos, Tayland, Suudi Arabistan, Singapur, Sri Lanka, Tacikistan, Özbekistan, Vietnam, Katar, Ürdün, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Avustralya, Güney Kore, Danimarka, Avusturya, İsviçre, Rusya, Türkiye, Lüksemburg, İsrail, İran, Tayvan ve Birleşik Arap Emirlikleri başvurdu.
Bu ülkelerden 35'i Çin'in öncülüğünde uluslararası inceleme prosedürlerinden geçerek bankaya kurucu üye olmak için onay aldı. Daha önce, Çin Dışişleri Bakanlığı, tam kurucu aday üye sayısının 15 Nisan'da belli olacağını bildirmişti.