‘MİNSK ANLAŞMASI'NDA BAHSİ GEÇMEYEN YENİ FİKİRLER'
Lavrov, "Normandiya Formatı'nda bir araya geldiğimizde, Ukraynalı meslektaşlarımızın önerilerini dinlemeye hazırız. Ancak Minsk Anlaşması'nda bahsi geçmeyen bu tarz yeni fikirlerin, Donetsk ve Lugansk temsilcilerinin katılımı olmadan tartışılması anlamsız" ifadelerini kullandı.
Rus bakan, "Eğer bize tam yolun yarısına gelmişken, AGİT Ukrayna Gözlem Misyonu'nun çabalarını neden bir kenara atmamız gerektiğini ve hazırlığı yarım yılı alacak barış gücü operasyonunun neden daha etkili olacağını açıklarlarsa, biz de bu yeni girişimin gerekçelerini anlayabileceğiz" dedi.
Lavrov, uluslararası toplumun Minsk Anlaşması'nın uygulanışını denetleme fonksiyonlarının güçlendirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
Rusya Dışişleri Bakanı, Minsk Anlaşması'nda yer alan af ilanı, Doğu Ukrayna'ya özel statü verilmesi, Kiev'in bölgeye uyguladığı ekonomik ambargonun kaldırılması ve Kiev ile Doğu Ukraynalı temsilciler arasında siyasi çözüm süreci başlatılması gibi maddelerin hala hayata geçirilmediğine dikkat çekti.
Öte yandan Ukraynalı tarafların 12 Şubat'ta imzaladığı Minsk Anlaşması'nda Doğu Ukrayna'ya barış gücü gönderilmesine ilişkin bir madde yer almıyor. Anlaşma kapsamında bölgedeki ateşkesin sadece AGİT Ukrayna Gözlem Misyonu tarafından denetlenmesi öngörülüyor.