Türkiye'den Kırım'a yönelik bir ziyaret talebi olduğunu ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Sergey Lavrov, "Konu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmelerinde de ele alındı. Biz bu ziyareti aktif bir şekilde destekliyoruz ve memnun oluruz" dedi.
Burada tek engelin gayri resmi heyetin Kırım'a Ukrayna üzerinden girmek istemesi olduğunu belirten Lavrov, belli sebeplerden dolayı heyetin yarımadaya gelmek için normal güzergahları kullanması gerektiğini vurgulayarak, "Bu tavrımızı Türk partnerlerimize ilettik. Kırım'ı ziyaret etmek istiyorsanız normal bir rota kullanmalısınız. Türk partnerlerimizin bu pozisyonun farkında olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Şubat ayında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kırım Tatarları'nın durumunu yerinde incelemek için gayri resmi bir heyet göndereceğini, emekli büyükelçiler, sivil toplum temsilcileri ve iş adamlarından oluşan heyetin Şubat ayında Kırım'a gideceğini ve halkın yaşam koşulları ile ilgili bir rapor hazırlayacaklarını ifade etmişti.
Heyetin Kırım'a yapacağı ziyaret sonrası Türk hükümetinin düşüncelerinin değişmesini beklediklerini ifade eden Karlov, "Türk dostlarımız yanlış raporlardan bilgi edinmek yerine, kendileri gidip görmeleri çok önemli" değerlendirmesinde bulunmuştu.