Bakan Yıldız, Türkiye'nin söz konusu projenin 16,5 milyar euroluk Karadeniz kısmına ortak olmayı düşünmediğini kaydetti.
"Bu proje ile Trakya'da bir kısım tesisler kurulacak, milyar dolarlık yatırımlar yapılacak. Özellikle 4 borudan gelecek ve birinin tamamen ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir yapıyı 2017'de bitirmek istiyoruz. Yani 2017'de bizim bu gazdan artık yararlanıyor olmamız lazım, artık Batı Hattı'ndan gaz almadan da ihtiyaçlarımızı karşılamamız lazım. Diğer üç boru hattı Avrupa Birliği üyesi ülkelerin talepleriyle doğru orantılı olacak. Türkiye'den daha ziyade Rusya ile AB arasındaki konudur. Nasıl Ukrayna'daki kriz yalnızca Moskova ve Kiev arasında kalmamışsa, Avrupa Birliği üyesi ülkeleri de ilgilendirmişse Türkiye'nin istikrarından birçok ülkenin de faydalanmasını sağlayacak bir yapıyı hep beraber kurmuş olacağız. Enerji kalemleri bütün ülkelerle beraber bir lokomotif sektör olma iddiasını gerçekleştirmektedir. Enerji, arkasında birçok yapıyı beraber sürükleyerek iki ülkenin ilişkisini daha iyi noktalara getirecektir."
Rusya'dan alınan yüzde 10,25'lik doğalgaz indirimine ilişkin Yıldız, bunun yaklaşık 1 milyar dolara karşılık geldiğini belirtti. Türkiye'nin doğalgazı dolar ile alıp lira ile sattığını anlatan Yıldız, "Bankacılıkta buna açık pozisyon deniyor. Ham petrol fiyatlarındaki artışlara baktığımızda yüzde 18'ler civarında. Ona bağlı olarak da doğalgaz fiyatlarına faz farkı ile sirayet edecek yapının yüzde 18'ler seviyesinde olduğunu gördük. 18'den 10,25'i çıkarttığımızda yüzde 7-8 civarında vatandaşımız ve sanayicimiz adına bir zam ihtiyacı doğuyor. Biz zam yapmaya taraf değiliz. Biz vatandaşımıza bunu zam olarak sirayet ettirmek istemiyoruz" diye konuştu.
Alınan yüzde 10,25'lik indiriminin önemli ve değerli olduğunu anlatan Yıldız, "Bu indirim yıllara sari bir çok milyar doları kapsamaktadır ve BOTAŞ'ın önceki 2 yıllık ettiği zararı 2015 yılında telafi edecek bir kurguya sahiptir. Bunu çok fazla önemsiyoruz çünkü 2015 yılında inşallah 6-7 milyar lira civarında gümrüklere, maliyeye para ödeyeceğiz. Buradan tekrar taahhütte bulunmuş olalım, biz bu parayı inşallah öderiz" ifadelerini kullandı.
GÜNEY AKIM'IN YERİNE TÜRK AKIMI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Aralık ayı başında gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde, Bulgaristan'dan geçmesi tasarlanan Güney Akım projesinin iptal edildiğini açıklamış, yerine ise Türkiye üzerinden inşa edilecek yeni bir gaz boru hattı için Ankara ile anlaşmaya vardıklarını bildirmişti. Putin-Erdoğan görüşmesinin ardından duyurusu yapılan yeni boru hattı, "Türk Akımı" ismiyle anılıyor.
Rusya'ya ait doğalgaz şirketi Gazprom da aralık ayında Güney Akım projesinin iptalini açıklamıştı. Şirket, Türkiye'ye, 14 milyar metreküpü Ukrayna'dan transit gazın yerine geçmek üzere, 63 milyar metreküp kapasitede yeni bir boru hattı inşa edileceğini duyurmuştu.
Gazprom açıklamasında, "Türkiye'ye gidecek yeni boru hattı, Yunanistan sınırında oluşturulacak ticaret merkezine yaklaşık 50 milyar metreküp doğalgaz getirilmesine olanak sağlayacak" ifadelerine yer vermişti.