ABD'de petrol stoklarının artışı, dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarının daha ciddi oranlarda kullanılmaya başlanması petrole olan talebi azalttı. Avrupa ve ABD'de görünen ılımlı büyüme talepte yeniden bir artış ihtimalini ortaya çıkartsa da fiyatlar düşmeye devam ediyor. Petrol fiyatlarının gidişatı Türkiye ve dünya ekonomisini nasıl etkiler? Konuyu, ‘Barbaros Devecioğlu'yla 3 Soru 2 Bakış'a konuk Deniz Yatırım baş ekonomisti Özlem Derici ve İntegral Menkul Değerler Analisti Beste Naz Süllü değerlendirdi.
'ARZ VE TALEP KOŞULLARI DEĞİŞİYOR'
Özlem Derici, global talep ve arz koşullarının değiştiğine dikkat çekti:
"Sadece ekonomik dinamikleri göz önünde bulundurduğumuzda, petrolün varil fiyatının 100 doların üzerine çıkmasının zor olduğunu görüyoruz. Aslında talep koşulları petrol fiyatlarını destekler nitelikte fakat alternatif enerji kanalları ve yeni pazarlar fiyatı arz tarafından baskılıyor.ABD'de büyüme performansı henüz ortalama seviyelerde. Bu yüzden de stok birikimi devam ediyor. Durumun siyasi bir arka planı da göz ardı edilmemeli. Eğer fiyatlardaki değişim, Rusya'yı köşeye sıkıştırma planı çerçevesinde gerçekleşiyorsa, fiyatların ekonomik temellerden bağımsız olarak düşmesi gayet mümkün. Fakat onu şimdiden öngörmek çok zor."
'FİYATLARIN DÜŞÜŞÜ TÜRKİYE'YE ZARAR OLARAK YANSIYACAK'
Beste Naz Süllü ise piyasa oyuncularının petrol fiyatlarının yükselişine yönelik beklentilerinden umutlarını kesmiş olduğunu ifade ederek, durumun Türkiye'yi nasıl etkileyeceğini şöyle açıkladı:
"Petrol fiyatları düşse bile Türk Lirasının değer kaybediyor olması bize yansıyan olumlu tabloyu sınırlıyor. Fiyatların düşüşü gelişmekte olan ülkeleri bir yere kadar sevindiriyor. Petrol ithalatı yaptığımız ülkelerle aynı zamanda ihracat ilişkilerimiz de söz konusu. Dolayısıyla onların gelirlerindeki daralma bizim yapacağımız ihracatı da etkiliyor. Bu düşüş, Türkiye'ye zarar olarak yansıyacak."