Yüksek Mahkeme'nin kapalı duruşmada verdiği hükmün, Başsavcı Vekilinin başvurusu ve İade-i İtibar Yasası çerçevesinde alındığı belirtildi. Diğer detaylar ise paylaşılmadı.
Stalin döneminde binlerce insanın sürgün edildiği Gulag kamplarının mimarı kabul edilen Genrih Yagoda, 1937 yılında casusluk ve sabotaj gibi bir dizi suçlama ile tutuklandıktan sonra 1938 yılında Moskova'daki Lubyanka hapishanesinde kurşuna dizilmişti.
‘SUÇLULARA İTİBARLARI İADE EDİLMEMELİ'
Perestroyka politikaları kapsamında Sovyet yönetimi, Stalin dönemindeki sürgünleri yeniden ele almaya karar verdiğinde, bir dizi isme itibarları iade edildi. Ancak Yagoda bu isimlerden biri değildi.
Öte yandan Yüksek Mahkeme'nin aldığı iade-i itibara ret kararı insan hakları savunucuları tarafından memnuniyetle karşılandı. Stalin dönemindeki sürgün politikalarında da uzmanlaşmış sivil toplum örgütü Memorial'ın Başkanı Arseniy Roginskiy, "Mahkeme mantıklı bir karar aldı. Yagoda bir dizi suç işlemişti. Adalet karşısında suç işlemiş olanlara itibarları iade edilmemeli" dedi.