Mogherini, İran'ın nükleer hammadde stoklamasına sınırlamalar getirileceğini, varılan anlaşmaya göre, sadece Natanz'daki zenginleştirme tesisinin çalışmaya devam edeceğini belirtti, Fordow nükleer tesisinin ise nükleer fizik yerleşkesine çevrileceğini kaydetti.
FM #Steinmeier @FedericaMog @JZarif. @LaurentFabius @PHammondMP + @JohnKerry moments before announcement of #IranDeal pic.twitter.com/vV3zHEFsoY
— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) 2 Nisan 2015
Mogherini, "nükleer görüşmelerde üzerinde anlaşmaya varılan çözümler, P5+1 ve İran arasında (Haziran'da) imzalanacak olan anlaşmaya temel oluşturacak" dedi. Mogherini, "Avrupa Birliği ilgili tüm ekonomik ve finansal yaptırımların uygulanmasını kaldıracak. ABD de nükleer sorunla ilgili tüm ekonomik ve finansal yaptırımlarını, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun, İran'ın kilit önemdeki nükleer yükümlülüklerini yerine getirdiğini teyit etmesine paralel olarak durduracak" dedi.
Zarif de, 30 Haziran'da imzalanacak olan nihai anlaşmanın, AB ve ABD'nin uygulamakta oldukları İran karşıtı yaptırımlara son vermelerini öngördüğünü söyledi. Zarif, BM Güvenlik Konseyi kararı gereği uygulanmakta olan yaptırımların da, 30 Haziran'da imzalanacak olan anlaşmayla birlikte kaldırılacağını kaydetti.
Taraflar arasında varılan anlaşmanın desteklenmesi ve uygulanması konusunda da yeni bir BM Güvenlik Konseyi kararı çıkarılacak.
İRAN: YENİ GÖRÜŞMELER EN ERKEN BİR HAFTA SONRA
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, ülkenin nükleer programı ile ilgili kapsamlı anlaşma üzerindeki çalışmaların en yakın zamanda devam edeceğini, ancak yeni görüşmenin en erken bir hafta sonra yapılacağını açıkladı.
RIA Novosti’nin haberine göre Arakçı, “Hepimizin dinlenmeye ihtiyacı var. Evet, en kısa sürede devam edeceğiz, ancak bunun en erken bir hafta sonra olacağını düşünüyorum.” dedi.
Bu arada Fransa Dışişleri Bakanlığı’nda kaynaklar, bu bilgiyi doğrulayarak henüz tarih ve yer belirlenmese de yeni tur müzakerelerin tahminen Nisan ortalarında yapılacağını bildirdiler.
KERRY: ORTAK ÇABALAR SÜRMELİ
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bu mutabakatı bir ön anlaşma olarak tanımladı ve "en yakıcı konular üzerinde anlaşmaya varıldı. Hala alınması gereken bir dizi teknik karar var. Kapsamlı bir anlaşma hala yoğun ortak çaba gerektiriyor" dedi.