Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında gerçekleştirilen protokol kapsamında 25 Şubat 2015 tarihinden itibaren Rusya'ya yönelik ihracatlarda Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) kapsamında tek yetkili olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi belirlendi. Ve bir aydır Rusya’ya BGH kapsamında ihracat yapan şirketler gerekli işlemlerini TİM aracılığıyla gerçekleştiriyor.
BGH ile ilgili son gelişmeleri Sputnik’e konuşan TİM Koordinatörü Şahin Oktay anlattı.
FARIDUN USMONOV: Neden böyle bir değişikliğe gerek duyuldu?
ŞAHİN OKTAY: Herhangi bir ciddi nedeni yok. Favori’nin tek yetkili şirket olması belki tekel zihniyeti oluşturur düşüncesi vardı. Ama bunu birden fazla şirket ile de yapabilirdi. Biz ise yarı kamu kuruluşuyuz, özellikle biz TİM olarak tamamen ihracata yönelik bir kuruluşuz, üyelerimizin tamamı ihracatçı. Ve bu işte ihracat olduğuna göre zaten baştan beri bizi ilgilendiren bir konu. İkinci bir husus da biz zaten ihracatçılarımızdan bir takım aidatlarımızı alıyoruz, hem üyelikte hem de ihracat esnasında. Başkalarının, yani Favori gibi diğer şirketlerin, ister istemez masrafları karşılaşması gerekiyor. Bu görevi üstlemelerinde bundan masraf da alıyorlar. Biz ise onu da almıyoruz. İhracatı kolaylaştırıcı her türlü işlemi biz seve seve ve parasız yapmaya hazırız. Bu da bunlardan birisi. Artık herhangi bir ücret alınmıyor.
FARIDUN USMONOV: Bir aydır Türkiye İhracatçılar Meclisi Rusya'ya yönelik ihracatlarda Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) kapsamında tek yetkili. Peki ilk ayın sonuçları var mı?
ŞAHİN OKTAY: Tabii ki var. Biz şu ana kadar yaklaşık 1000 cıvarında belge aldık, bunlardan 60-70 tanesi reddettiğimiz, takılan evraklar oldu. Biz işte faturasında, gümrük beyannamesinde, çeki listesinde, TIR karnesinde v.s. belgelerinde bazı eksiklikleri olan firmaların taleplerini da reddettik. Onlar da düzeltmeleri yaptıktan sonra tekrar başvurmuş olabilirler, çünkü buna hakları var.
FARIDUN USMONOV: Basitleştirilmiş Gümrük Hattının daha da yaygınlaştırılması öngörülmekte mi, gelecek için?
ŞAHİN OKTAY: Tabii ki. Biz istiyoruz. Ama bu sadece Türkiye’nin istediği bir konu olamaz. Rusya için de önemli, onların da talep etmeleri gerekiyor. Bizim burada herhangi bir sıkıntımız yok.
FARIDUN USMONOV: Peki bu kapsamda Rusya’daki gümrük kapıları ile de çalışıyor musunuz?
ŞAHİN OKTAY: Çalışıyoruz, diyalog halindeyiz. Ama biz bunu Gümrük Müsteşarlığı aracılığıyla yapıyoruz. Yani Rusya Gümrük İdaresi ile Türkiye’deki Gümrük İdaresi bu iletişimi sağlıyor. Biz onlardan gelen talepleri ve değişiklikleri üyelerimize yansıtyoruz veya burada çözüyoruz.
FARIDUN USMONOV: Peki geçiş süreci sıkıntısız geçti, değil mi?
ŞAHİN OKTAY: Hiç bir sorun yaşanmadı, bir dakikalık kesinti olmadı. Zaten bu bizim bildiğimiz bir işti. Biz 24 Şubat sabahı başladık ve emin adımlarla hareket ettik.