Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, zirvenin kapanış oturumunda sonuç bildirgesini okuduktan sonra oturuma başkanlık yapan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi de bir konuşma yaptı. Sisi, "Liderler ortak bir Arap askeri gücü kurulması konusunda prensipte anlaştı" açıklamasını yaptı.
Peki, Arap gücünün kurulmasının sebepleri nelerdir?
Radyo Sputnik'e konuşan MHP Milletvekili Atilla Kaya,konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
"Ben, Arap Birliği'ne bağlı bütün ülkelerin Arap ordusuna katılacaklarını zannetmiyorum. Bu ordu daha çok Suudi Arabistan ve Mısır’ın liderliğinde Körfez ülkelerini kapsıyor. Buna Arap ordusu denemez bence. Daha çok Amerikan projesi gibi. Dolayısıyla Arap ülkelerinin bütünlüğünü kapsamıyor."
"KISA SÜREDE KURULMAZ"
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkan Yardımcısı ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Kamer Kasım, Radyo Sputnik’e verdiği demeçte şunları söyledi:
"Yemen'deki kriz nedeniyle Arap ordusu kurulma kararı alındı. Arap dünyası bu krizi içerden çözmek, askeri tehdit durumlarında kullanmak üzere böyle bir ordu oluşturmak istiyor. Tabii ülkeler arasında ciddi farklılıklar var. Buna rağmen Arap Birliği, krizlere müdahale edecek bir yapı oluşturabilirse onlar açısından büyük bir başarı olur. AB’nin böyle bir düşüncesi vardı. Bu biraz ona benzer bir öneri. Ama bu ordunun kısa sürede kurulacağından pek emin değilim."