Suudi Arabistan öncülüğünde 10 Arap ülkesinin, Husilerin ilerleyişi durdurmak için Yemen'de başlattığı 'Kararlılık Fırtınası' operasyonu devam ederken, petrol fiyatları da yükselişe geçti.
Peki Yemen'de yaşananların siyasi nedenleri kadar ekonomik nedenleri de var mı? Bu çatışmanın ekonomik sonuçları ne olur? ALB Menkul Değerler Analisti Enver Erkan bu soruların yanıtlarını Sputnik'e verdi.
'ÇEKİŞME DEVAM EDERSE PETROL FİYATLARI ARTAR'
"Yemen, konum olarak sevkiyat kanallarının merkezinde. Böyle bir konumda yer alan ülkenin iki petrol devi olan Suudi Arabistan ve İran'ı karşı karşıya getirmesi petrol piyasalarında endişe yarattı. Geçen hafta fiyatlarda yukarı yönlü bir hareket gördük. Şu an için fiyatlarda hafif bir geri çekilme görülse de yukarı doğru eğilim halen devam ediyor. Suudi Arabistan ve İran arasındaki bu çekişme devam ederse, Batı'nın ve diğer ülkeler sürece müdahil olursa ve Yemen'deki isyancı birliklerin Bab'ül Mendep boğazını kontrol etme tehlikesi devam ederse bu durum petrol piyasasında yukarı yönlü hareketlere zemin hazırlar."
'BU SİYASİ DEĞİL, EKONOMİK BİR SAVAŞ'
Petrol piyasasının en büyük oyuncuları olan bu iki ülkenin çatışma ortamı içerisine girmesinin sonuçları ne olabilir? Yemen, Suudi Arabistan ve İran'ın pazar payı mücadelesinde yeni arena mı? Erkan'ın konu hakkındaki açıklaması şöyle:
'RUSYA KÖTÜ SENARYODAN UZAKLAŞTI'
Bunun siyasi bir savaştan çok ekonomik bir savaş olduğunu ifade eden Erkan, Rusya'nın şu an için olayların içinde görünmediği belirtti ve ekledi:
"Petrol fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket olursa, Rusya ekonomisi 2015 yılı içerisinde hedeflerini tutturur. Şu an için en kötü senaryodan uzaklaşmış durumda olan Rusya, uzun vadeye yayılan bir gerginlik ortaya çıkarsa katalizör olabilir."