Ev hizmetlerinde çalışanlarla ilgili yeni düzenleme 1 Nisan'da yürürlüğe giriyor. Ev hizmetlerinde çalışanlara artık sigorta primi yatırmak zorunlu olacak. Ayda 10 günden az çalışanlar ile 10 günden fazla çalışanlar arasında farklılıklar var. Bir ayda aynı evde 10 günden az çalışan kişiye sigorta zorunluluğu kalkıyor, ancak günlük prim ödemesi yapılacak. Çalışan evinize ayda 10 günden fazla geliyorsa normal sigortalı gibi bildirim yapılacak.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Resul Kurt, düzenleme ile ilgili merak edilenleri Radyo Sputnik'te anlattı.
Düzenlemenin ev hizmetlerinde çalışanlar ve işverenler açısından artıları ve eksileri neler?
Ev hizmetlerinde çalışan durumu 1 Nisan'dan itibaren ciddi şekilde değişecek. Burada iki şey önemli: 10 günden az mı çalışıyor, 10 günden çok mu çalışıyor? Mevcut durumda ayda bir gün, 15 günde bir gün, belirsiz zamanlarda evde günübirlik çalışanlara bir ücret ödüyoruz ve bu ödediğimiz ücret ne bir sigortaya ne de bir vergiye tabi değil. Daha doğrusu sigortalılık gerektiren bir iş ilişkisi yok. 1 Nisan'da artık her şey değişecek. Yeni dönemde kişinin bir gün bile çalışması söz konusu ise sigortalı olacak.
Sigorta nasıl yapılacak?
Kişi ile ayda kaç gün çalışacağı kararlaştırılacak, günlük bir rakam belirlenecek. Günlük rakam üzerinden de işveren sigorta primi ödeyecek. Bu sigorta primi emekliliği etkilemeyecek. 10 günden az çalışanlar için işverenler tarafından ödenen ücretlerden sadece iş kazası ve meslek hastalığını ilgilendiren Kısa vadeli sigorta kolu primleri alınacak. Bu da yüzde 2'ye karşılık geliyor. 100 lira brüt ücret ödüyorsanız 2 lira da sigorta primi keseceksiniz. Yani çalışanın maliyeti toplamda 102 lira olacak.
10 günden fazla çalışanlar için aynı zamanda normal çalışanlar gibi emeklilik primi de ödenecek.
Vergi açısından durum ne?
Ev hizmetleri vergiye tabi değil. Yani evde çalışanların ücretlerinden herhangi bir gelir vergisi kesilmiyor ama 10 günden fazla çalışanlar için sigorta primi kesilmek zorunda. Sigorta primi; işçinin ücretinden kesilen yüzde 14 sigorta primi, yüzde 1 de işsizlik sigortası primi olmak üzere yüzde 15 işçinin ücretinden kesiliyor. Kalanı da işveren ekleyerek kişinin sigorta primlerini yatırıyor. Normal bir çalışan gibi kaç gün çalıştıysa o kadar sigorta primi (emeklilik dahil) ödenecek. 10 günden az çalışanlarda emeklilik ödenmez. Dilerse emeklilik primlerini kendisi yatıracak.
Bildirimler nasıl olacak?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bununla ilgili uygulamalarını henüz netleştirmedi. SGK bir an önce bildirimler nasıl yapılacak, işe giriş bildirgesi verilecek mi, yoksa bir form mu verilecek, internet üzerinden mi yapılacak, SMS ile cep telefonundan mı yapılacak, ne yapılacak, nasıl duyurulacak, bunları çok acil bir şekilde açıklaması gerekiyor.
Sigortalıyı bildirmezseniz 1.200 lira para cezası var.