Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) aile yardımını, internete erişimin engellenmesini içeren düzenlemelerin yer aldığı teklifin görüşmelerinde sürpriz bir düzenleme gündeme geldi. İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ün verdiği önergeyle Cumhurbaşkanlığı bütçesine de örtülü ödenek konması kabul edildi. Bu önergeyle teklife giren madde, diğer düzenlemelerle birlikte Meclis'ten geçti..
Önergenin görüşmeleri sırasında MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural Cumhurbaşkanı'na tanınan görevler içinde istihbarat yapmanın olmadığı belirtti, Cumhurbaşkanı'nın yürütme dışında bir görevi olamayacağını savundu: "Anayasa gereğince Cumhurbaşkanı'na tanınmamış bir görevi ifa etmek amacıyla bir ödenek konulması mümkün değil. Yürütmeyle ilgili yapacağı görevleri Anayasa'da tadat edilmiştir. Tadat edilen bu görevler içerisinde istihbarat yapmak, kapalı istihbarat, kapalı savunma hizmetleri gibi birtakım şeyler yazılı değildir. Yazılı olmayan bir görevi ifa etmek üzere kaynak vermek mümkün değildir. Bu, filli olarak Cumhurbaşkanı'nın görevlerini farklı bir şekilde yaptırma eğilimidir. Cumhurbaşkanı istihbaratçı mı, MİT'çi mi ya?"
CHP'Lİ HAMZAÇEBİ: ANAYASAL DARBEDİR
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de sorumsuz bir Cumhurbaşkanı'na istihbarat hizmetleriyle ilgili bir görev vermenin mümkün olmadığını savundu, örtülü ödenek düzenlemesini "Anayasal darbe" olarak niteledi: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bunu istemesinin nedenleri var. Bunun, MİT'te yaşanan son gelişmelerle bağlantısı var. MİT içinde yasadışı yapıyı kendine bağlamak istemektedir. Türkiye'de artık gizli kapaklı operasyonlar bu düzenlemeden sonra Erdoğan'ın talimatıyla çok daha rahat yapılıyor olacak. Bu parlamenter sistem ve Başbakan'a ihanettir."
AK PARTİ DÜZENLEMEYİ SAVUNDU
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın düzenlemeyi savundu, "Cumhurbaşkanı'nın milli menfaatlere uygun olarak yürüteceği işlerde birtakım ödenek tahsislerinin olması da gayet doğaldır." dedi. Aydın, tüm partilerin düzenlemeyi desteklemesi gerektiğini savundu:
"Devletin başı olması sıfatıyla, aynı zamanda bu ülkenin başkomutanı sıfatıyla kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, yine devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleriyle devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili devlet icapları için kullanılmak üzere Cumhurbaşkanlığı bütçesine de bu ödeneğin konulması gerekli durumdadır. Dolayısıyla, bunun devletimizin bir numaralı olan, devleti temsil eden o makama yakışır tarzda da bence burada bu Meclis'te yaşayan bütün siyasi parti gruplarının da buna destek olması gerekir diye düşünüyorum."
CHP ve MHP'nin itirazlarını sürdürmesi üzerine oturuma ara verildi. Hem arada hem de oturum yeniden başladığında tartışmalar sürdü.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz düzenlemeyle ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, "Bu yetki kişiye verilen bir yetki değildir, bir makama verilen bir yetkidir. O makam da devletin başıdır ve sorumluluk içinde bu yetkisini kullanacaktır" dedi.
Madde, torba yasanın tümünün oylanmasının ardından AKP'nin oylarıyla Genel Kurul'dan geçti.
NE DEĞİŞİYOR?
Meclis'ten geçen düzenlemeyle Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 24. Maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Hükümet icapları" ibaresi "Devlet ve Hükümet icapları" şeklinde, "Başbakanlık bütçesine" ibaresi "Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık bütçelerine şeklinde ve "Başbakanın ailesinin" ibaresi "Cumhurbaşkanının, Başbakanın ve ailelerinin" şeklinde değiştiriliyor.
"Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki ödenekler bakımından ikinci ve üçüncü fıkralar kapsamında yer alan hukuklar Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile belirlenir ve uygulanır" hükmü ekleniyor.