Rusya Atom Enerjisi Kurumu Rosatom ile Akkuyu Nükleer AŞ’nin Mersin’in Akkuyu mevkiinde inşasını sürdürdüğü nükleer güç santrali için hazırlanan ilk reklam filmi ekranlarda dönmeye başladı. ‘Güçlü Türkiye’nin Yeni Enerjisi’ sloganı temeline oturtulan reklamda Türkiye’nin tarihinin en büyük projesini hayata geçirdiğine ve enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak adına büyük bir adım attığına vurgu yapılıyor.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin enerji ihtiyacının hızla büyüdüğünü ve 2023'e kadar 120 milyar dolar enerji yatırımı gerçekleştirmeyi planladıklarını açıklamış, nükleer enerji konusundaki kararlığını göstermek için de Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni hatırlatmıştı.
Rusya ve Türkiye’nin 20 milyar dolarlık ortak projesi olan Akkuyu Nükleer Santrali, 2010’da o dönem başbakanlık koltuğunda oturan Erdoğan ile Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev’in imzaladığı hükümetler arası anlaşmayla resmiyet kazanmıştı.
'AKKUYU, RUSYA'DAKİLERDEN BİLE GÜVENLİ OLACAK'
4 üniteden oluşan ve işletme ömrü 60 yıl olan Akkuyu Nükleer Santrali’ne referans olarak Rusya’da inşasına devam edilen Novovoronejskaya-2 Nükleer Santrali gösterilmişti. Nitekim 20 Mart’ta Cevahir Otel’de düzenlenen ‘II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi’nde konuşan Rosatom Overeas Başkan Yardımcısı Milko Kovaçev, Rus tasarımı nükleer santrallerin depremde yıkılmayacağını, 400 tonluk bir uçak çarpmasına bile dayanıklı olduğunu, Akkuyu’nun ise çok daha güvenli olduğunu söylemişti.
Akkuyu Nükleer A.Ş de nükleer santral çalışma prensiplerinin ana hatlarıyla gösterildiği mobil uygulama programını şubatta Türkçe olarak kullanıcıların hizmetine sunmuştu.
Diğer taraftan santralin faaliyete geçme yılına ilişkin bir takım iddialar ortaya atılmış, ancak yetkililerce yalanlanmıştı. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, santralin ilk reaktörünün 2019’da tamamlanacağını, Reuters ajansının yazdığı gibi 2 yıl gecikme yaşanmayacağını açıkladı.
Bakan Taner Yıldız, Ekim 2014’te de santralin inşasına başlama tarihine ilişkin olarak, "Bu, nükleer güç santralinin binasının core (çekirdek) tabakasının temeli anlamına gelmeyebilir. Ama liman inşaatının ve nükleer köyün inşallah temelini mart veya nisan ayında atmış olmamız lazım" demişti.
Bu arada burslu ve iş garantili nükleer eğitim amacıyla Rusya’ya gidecek 80 öğrenci seçmek için açılan başvurular bugün (cuma) sona eriyor. Yazılı ve sözlü sınavı geçebilen öğrenciler Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü (MEPhI) ile St. Petersburg Politeknik Devlet Üniversitesi'nde eğitim alacak. Eğitimini ve stajını başarıyla bitiren öğrenciler Akkuyu’da istihdam edilecek. Hâlihazırda 250 Türk öğrenci Rusya’da nükleer enerji eğitimi alıyor.