Ankara'da üst düzey bir yetkili, fiyatın uygun olması ve Türkiye'ye teknoloji transferi koşullarının daha kabul edilebilir hale getirilmesi durumunda, Rusya'nın teklifi üzerinde yeniden düşünülebileceğini söyledi.
Bir Türk yetkili, hafta içinde yaptığı açıklamada, "fiyat ve teknoloji transferi şartlarında, kabul edebileceğimiz derecede ciddi bir iyileşme yapılırsa, Rusya teklifini yeniden değerlendirebiliriz" dedi.
Türkiye 2009 yılında uzun menzilli hava savunma sistemi için bir ihale açtı. Ankara, 2013'de, hava savunma gereksinimlerini karşılamak üzere, Çin'in CPMIEC firmasının, T-LORAMIDS adlı, FD-2000 sistemini seçtiğini açıkladı.
Pekin yönetimi, sistemin kurulmasının maliyetinin 3,4 milyar dolar olacağını açıklamıştı. Çin'in teklifi, ihaleye katılan diğer ülkelerden farklı olarak, "füze parçalarından bir bölümünün Türkiye'de üretilmesini ve bu üretimle ilgili teknolojiyi Türkiye'ye vermeyi" kabul ediyordu.
Çin firması bu bu ihalede, SAMP/T Aster 30 yapımcısı olan İtalyan-Fransız konsorsiyumu Eurosam; Patriot yapımcısı olan ABD'nin Raytheon ve Lockheed Martin ortaklığı, S-300 ve S-400 sistemlerinin yapımcısı Rus Rosoboronexport ile rakipti.
Türkiye'nin Çin seçimi, başta ABD olmak üzere ülkenin NATO müttefiklerinde kaygıyla karşılandı.
Çin'in, 3,4 milyar dolarlık ihale şartlarını tam olarak yerine getirememesi üzerine Türkiye, diğer teklifler üzerinde de çalışacağını açıkladı.