Amerika Birleşik Devletleri’nde cumhuriyetçi-demokrat çekişmesi devam ederken yaklaşmakta olan başkanlık seçimlerine yönelik hazırlıklar sürüyor. Evrensel gazetesi yazarı ve Işık Üniversitesi öğretim üyesi Sinan Birdal, ‘Ali Topuz ile Dünya Hali’nde başkanlık seçimine yönelik hazırlıkları ve ABD’de yaşanan bu siyasi çatışmaların Ortadoğu’ya, Türkiye’ye ve Ukrayna’ya nasıl yansıyacağını değerlendirdi.
ABD’DE BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ İKİ OLAY
ABD’de başkanlık seçimlerine giden süreçte, Obama’nın başkanlığı boyunca sert bir muhalefet yapmış olan Cumhuriyetçilerin, bu muhalefeti giderek şiddetlendirdiklerini söyleyen Birdal şöyle konuştu:
“Son dönemde, ABD’de daha önce eşi benzeri görülmemiş iki olay gerçekleşti. Kongrede çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçiler, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu ABD kongresinde, Başkan Obama’nın İran politikasını açıkça eleştiren bir konuşma yapmaya davet ettiler. İkincisi ise kırk küsur Cumhuriyetçi ABD senatörü, ortak bir mektupla İran Lideri Hasan Ruhani’ye bir mesaj gönderip “Siz bizim başkanımızla çeşitli şeyler konuşuyor olabilirsiniz ama bizim onayımızdan geçmeden hiçbir anlaşma yürürlüğe giremez” dediler. Bu iki girişim de Başkan Obama’nın İran’la yürüttüğü nükleer enerji görüşmelerini durdurmaya ve ABD dış politikasını İran’a karşı daha düşmanca hatta belki de savaşa varabilecek bir tutuma yönlendirmeyi amaçlıyor”
“NATO YENİ BİR STRATEJİK KONSEPT BELİRLEYECEK”
“Adaylar kim olursa olsun önümüzdeki dönemde ya liberal müdahaleci bir başkan ya da muhafazakar müdahaleci bir başkan olacak” diyen Birdal şunları söyledi:
“Her iki durumda da ABD’nin askeri gücünü yurtdışında kullanmaya çok daha hazır ve istekli bir başkan göreceğiz. Özellikle Avrupa’nın kaygısı, Ukrayna’daki çatışmada bizzat ABD ve Rusya tarafından desteklenen güçlerin birbirine girmesi ve bu çatışmanın giderek iki nükleer gücün birbiriyle çatıştığı bir hale varması. Bu durumda Avrupa topraklarında iki nükleer gücün çatıştığını görebiliriz. Bu da özellikle Almanya’nın ve Fransa’nın engellemeye çalıştığı bir durum. Önümüzdeki dönem bekleyeceğimiz ilk şeylerden biri, NATO’nun yeni bir stratejik konsept geliştirmesi olacaktır. Önümüzdeki dönemde Başkan olacak siyasetçinin Obama’ya nazaran önünde çok daha net bir dış politika ajandası olacak. Dolayısıyla Obama’nın sürekli doktrinsiz gidiyor şeklindeki eleştirilerin aksine bu Başkan yeni bir doktrin üretecek.”