Erdoğan ve Poroşenko, yaklaşık 3,5 saat süren görüşmeler sonrasında Türkiye-Ukrayna YDSK dördüncü toplantısı sonuçlarına ilişkin ortak açıklamayı imzalayarak, ortak basın toplantısı düzenledi.
İlk sözü alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki lider görüşürken ilgili bakanların da kendi aralarında görüşmelerde bulunduklarını dile getirerek, "Türkiye dostu ve komşusu Ukrayna ile stratejik ortaklık ilişkisini daha da ilerletmeye hazırdır. Stratejik ortaklık demek; iki ülkenin kritik durumlarda aynı konularda paylaşım yapabilmesi demek. Biz, bu ortaklığın gereği neyse onu yapmanın gayreti içindeyiz ve bugün burada onun için varız" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Ukrayna'daki krize çözüm bulmak için Belarus'un başkenti Minsk'te varılan anlaşmayı desteklediklerini söyledi.
"Kırım dahil Ukrayna'nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne desteğimizi her platformda ifade ettik" ifadelerini kullanan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Ukrayna'nın, Avrupa kurumlarıyla ilişkilerini geliştirme hedefini meşru kabul ediyor ve bunu destekliyoruz. Ukrayna ile kriz kelimesinin bir arada anılması bizleri üzmektedir. En büyük arzumuz bu zor zamanların bir an önce aşılması, yeniden ülkenin her karışında barış ve huzurun gerçekleşmesidir. Mevcut sorunlara, uluslararası hukuk ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü temelinde diplomatik yollardan çözüm bulunmasını diliyoruz. Bu bağlamda 12 Şubat'ta Minsk'te varılan mutabakatı destekliyor, imzalanan önlemler paketinin bir an önce ve bütüncül bir şekilde uygulanmasını temenni ediyoruz. Açılan bu fırsat penceresi sonuna kadar aralanmalıdır."
Erdoğan, açıklamalarında Kırım Tatar Türkleri'nin durumlarını da dile getirerek, "Ukrayna yönetiminin kriz sürecinde ülkelerine olan sadakatlerini ortaya koyan Kırım Tatar Türkleri başta olmak üzere tüm etnik ve dini grupların haklarını tanıyan ve koruyan tavrının devam etmesini diliyoruz. Bu vesileyle bu konuda değerli dostuma teşekkürlerimi sunmayı da bir borç bilirim. Türkiye olarak tarihi ve kültürel bağlarımızın bulunduğu Kırım'da tüm zorluklara, baskılara rağmen duruşlarından taviz vermeyen Kırım Tatar Türkleri'nin durumlarını yakından izliyoruz" dedi.
Erdoğan, Kırım Tatar Türkleri'nin sorunlarını hem uluslararası platformlarda hem de ikili temaslarda gündeme getirmeye devam edeceklerini bildirdi.
TÜRK AKIMI
Erdoğan, Rusya ile anlaşmaya varılan Türk Akımı doğal gaz boru hattı projesine ilişkin bir soru üzerine de, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Rusya, Bulgaristan üzerinden Güney Akım projesi ile Avrupa'ya doğalgazını göndermek isteğindeydi. Hatta projelerini gerçekleştirmek için bizim sularımızı da kullanmak istediler. Biz müsade ettik fakat daha sonra Bulgaristan geçişe izin vermedi. Akabinde bize bu teklifle geldiler ve biz de bu tekliflerini makul karşıladık. Tabii Rusya’nın bu arzına Avrupa’nın tavrı ne olacaktır onu kestirmek mümkün değil. Türkiye olarak bizim ağırlıklı olarak doğalgaz ihtiyacımızı karşılayan ülke Rusya’dır. İkinci derecede İran’dır. Üçüncü derecede Azerbaycan’dır. Bu aynı zamanda bir çeşitlendirmenin de neticesidir."
KERRY'NİN "ESAD İLE DİYALOG" AÇIKLAMASI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CIA Başkanı'nın 'Esad'ın devrilmesini istemiyoruz', ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de 'Esad ile görüşmek zorunda kalabiliriz' şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, "CIA Başkanı ve Kerry'nin ifadesinde bir tutarsızlık var" dedi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sonunda gerçi aynı kapıya çıkıyor. Geçen haftalarda da bu konu gündeme geldi, daha sonra Kerry'nin ofisinden bunun yalanlandığını gördük. Bizim de bu arada yapmış olduğumuz anlaşmalara baktığımız zaman eğit donatla birlikte rejime yönelik bazı tespitler var. Öyle zannediyorum ki liderler seviyesinde yapacağımız görüşmelerle bu ifadelerin en doğru olanını o zaman daha doğru anlamış olacağız. Çünkü Esed'in başında olduğu bir Suriye'nin artık huzura, refaha ermesi kesinlikle mümkün değildir. Amerikan yönetiminin de kurumlarının da böyle bir katilin arkasında yer alacağına ihtimal vermiyorum."