Peki, Gagavuzya Başkan adayı, seçimleri kazanması halinde Türk-Gagavuz işbirliğinin gelişmesinin perspektiflerini nasıl değerlendiriyor? Rusya ve Türkiye’nin Gagavuz Özerk Bölgesi’nin politikasındaki yeri nedir?
İrina Vlah, konuyla ilgili Sputnik’e verdiği demeçte şunları söyledi:
Türkiye bizim kardeşimiz, önemli sratejik ortaklarımızdan biridir. 1994 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in arabuluculuğuyla Gagavuz Özerk Bölgesi kurulmuştu. Onun siyasi iradesi sayesinde Moldova Parlamentosu Gagavuzya’ya özel hukuki statü verme yönünde oy kullanmıştı.
Türkiye, Gagavuzya Özerk Bölgesi’ne çok büyük bir ekonomik destekte bulunarak bölgeye su sağlanmasına yardım etmişti. Böylece bölgenin önemli sorunlarından biri çözülmüş oldu. Türk kardeşlerimiz her zaman yanımızdaydılar.
Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile iyi, dostça ilişkiler sürdürüyor. Ankara ayrıca televizyon yayıncılığımızın başlanması ve Türkiye ile Gagavuz Özerk Bölgesi arasındaki sosyal ve insani işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunmuştur.
İleride de hem Moskova hem de Ankara ile işbirliğimizi geliştirmek niyetindeyiz. Ruslar ve Türkler bizim kardeş halkımızdır. Türk ve Rus yatırımcılarına teklif edebileceğimiz çok sayıda ilginç projemiz var. Gagavuzya bu kardeş ülkelerin bölgemize çok yönlü destek vereceğini ummuyor. Yakın kardeşçe ilişkilerimizin ileride de aktif şekilde gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. Gagavuzya’nın Rusya ile Türkiye arasındaki bir köprü niteliğini taşıdığına dikkati çekmek istiyorum.