İsrail'de erken genel seçimin galibi, Başbakan Benyamin Netanyahu liderliğindeki Likud partisi oldu. İşçi Partisi — Kadima ittifakıyla oluşan Siyonist Birlik'in seçimden birinci çıkması beklenirken, Netanyahu'nun partisi 120 sandalyeli parlamentoda 29 sandalye kazanarak, zafer elde etti. Böyle Netanyahu dördüncü kez Başbakanlık koltuğuna oturuyor.
Peki bu seçimleri kaybedebileceği düşünülen denilen Netanyahu'yu yeniden başarıya götüren faktör neydi? Akşam Gazetesi Dış Politika yazarı Kayahan Uygur konuyu Radyo Sputnik'te değerlendirdi.
"NETANYAHU'NUN ÇİZGİSİNİN HALKIN ÇİZGİSİ OLDUĞU KABUL EDİLMELİ"
Netanyahu'nun çizgisinin halkın çizgisi olduğunun kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Uygur, İsrail'in Filistin politikasında bir değişiklik olmayacağını düşünüyor:
"Bence İsrail'in son birkaç yıldır sürdürdüğü politikada herhangi bir değişiklik olmayacak. Zaten bu politikada herhangi bir ümit yoktu. Öte yandan zaten problem İsrail'in politikalarından değil, ABD'nin politikalarından kaynaklanıyor. Filistin sorununun muhatabı aslında İsrail değil ABD'dir. ABD'nin 50 yıldır sürdürdüğü politikalar bu şekilde olmasaydı Filistin diye bir sorun zaten olmazdı."
"TÜRKİYE İLE İSRAİL ARASINDA MİNİMUM DÜZEYDE İLİŞKİ OLABİLİR"
Peki, 4.Netenyahu döneminde Ankara-Tel Aviv ilişkilerini ne bekliyor? Olumlu yönde bir siyasi değişim beklentisi bütünüyle hayalcilik mi? Uygur, bu soruya şu yanıtı verdi:
"Zaten bir takım olumlu gelişmeler olmaya başlamıştı. Netanyahu'nun ya da bir başkasının, İsrail'in politikalarında büyük değişiklik yapabileceğini pek zannetmiyorum. Ancak Filistin meselesinde herhangi bir çözüm beklenmeden, Türkiye ile İsrail arasında minimum bir ilişki gelişmesi mümkün olabilir."