Planlanan görüşmelerde hangi konular ele alınacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin zamanlaması özellikle mi seçildi? Bununla verilmeye çalışılan mesaj nedir?
Bu konuda, Sputnik Haber Ajansı’na konuşan Hava Harp Akademisi ve Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Çaşın, şunları söyledi.
Sayın Erdoğan, bu ziyaretten önce sayın Başkan Putin’le görüşmelerde bulunmuş ve her iki taraf iki ülke arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi yolunda iradelerini telefonla belirttikleri gibi, Ukrayna krizinin sona erdirilmesi konusundaki tarafların niyetlerini konuşmuşlar. Öte yandan AGİT Özel Gözlem Misyonu Başkanı Ertuğrul Apakan çok önemli vazifelerde bulunuyor. Türkiye, AGİT gözlemcisi olarak ateşkese destek verebilir. Türkiye’nin, Ukrayna ve Rusya ile duruşundaki ortak bir nokta var, o da şu: Birincisi, Karadeniz’de barış ve istikrarın acilen normalleştirilmesi; ikincisi de Karadeniz’de 1936 Montrö Sözleşmesi’nin getirdiği transit geçiş özgürlüğünün kıyıdaş ülkelerin askeri gücüyle muhafazasıdır.
Bugün Ukrayna’nın ciddi ekonomik sıkıntıları var. IMF 17,5 milyar doları dört yıllık paketler olarak veriyor. Sayın Putin ise bir kalemde 18 milyar dolar vermeyi taahhüt etmişti. Ve dün yapmış olduğu açıklamada da Ukrayna’ya yardıma hazır olduğunu ifade etmesi, bir an evvel buradaki yaraların sarılması konusunda Moskova ve Ankara’nın görüşlerinin aynı olduğunu söyleyebilirim. Güvenliklerini bir şekilde garantiye alacak ortak bir çözümün doğru olduğunu düşünüyorum. Bu ise, statükonun korunması demektir. Buraya (Karadeniz'e), özellikle kıyıdaş olmayan devletlerin askeri silah yığmalarının ben doğru olmadığını düşünüyorum."