Anadolu Ajansı Editör Masası'nın konuğu olan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan çözüm süreciyle ilgili soruları yanıtladı. HDP heyetinde yer alan Pervin Buldan'ın izleme heyetinin 16 kişi olacağına yönelik açıklamasına daha önce tepki gösteren Akdoğan, bu komitenin 5-6 kişi olacağını açıkladı:
"Devlet ne dediyse onu yapmaktadır, kesinlikle ikircikli bir yaklaşım içerisinde değildir. Ama bunların uydurmaları ve yalanlarıyla uğraşacak halimiz de yok. Bu konu, üzerinde durduğumuz, çalıştığımız konulardan biridir. Sayısı 5-6'yı geçmemek üzere bir çalışma yapılmaktadır. Birtakım isimler de belirlenmiştir. Ama bu önümüzdeki hafta Sayın Başbakanımızın nihai kararını vereceği bir konu."
'DEMİRTAŞ SİYASETİ İLE CHP SİYASETİ RUH İKİZİ'
"AK Parti kaybetsin de ülke batarsa batsın anlayışı. Zamanında Sayın Cumhurbaşkanımız için 'Muhtar bile olamaz' denmişti ama süreçte neler olduğunu hep birlikte gördük. Demek ki akıllanmamışlar."
'FARKLILIKLAR KAŞINMAMALI'
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, çözüm sürecinde "ortak gelecek inşası"nın vurgulanması gerektiğini belirtti: "Sürekli farklılıkları kaşımak yerine birliklere, ortak noktalara vurgu yapan bir dil kullanılması da gerekiyor. Özellikle sorunu sürekli kaşıyan ve konuşanların bunu artık yapması gerekiyor ve bu bekleniyor. Sen Türklerin kaygısını, batının hassasiyetini de dile getireceksin. Empati çift taraflı yapılır, tek taraflı empati olmaz."
'ÖCALAN'IN SÖĞÜTTEN DÜDÜK YAPMA BECERİSİ…'
Akdoğan Kandil üzerinde süreci sabote etmek isteyen ve PKK'yı denklemde tutmak isteyen ülkelerden veya odaklardan söz edilebileceğini belirtti.
'GEÇEN MADDELERİ GERİ ÇEKMEYE DÖNÜK BİR İRADE SÖZ KONUSU DEĞİL'
İç güvenlik paketinin 63 maddesinin İçişleri Komisyonu'na çekildiğini hatırlatan Akdoğan, bunun "Genel Kurul'da kabul edilen maddelerinin gözden çıkarıldığı" anlamına gelmediğini söyledi:
"Meclis'in yoğunluğu ve bir süre sonra milletvekili listeleri açıklanacağı için Nisan'ın ilk haftasından sonra Meclis'in çalışması zorlanacak. Bu arada çıkarılması gereken daha öncelikli yasalarımız da var. Bundan dolayı iç güvenlik paketinin 60 küsur maddesi nüfusla ilgili düzenlemeler, bunları çıkarmak için komisyona geri çekildi ve şu anda komisyonda bu işlem gerçekleşiyor. Genel Kurul'dan geçen maddeleri geri çekmeye dönük bir irade söz konusu değil."