Birbirine aşık, bir ilişkiyi sonlandırmaya hazırlanan veya bekâr 100 kadın ve erkeğin beyin taramalarını inceleyen Çinli uzmanlar, beynin 12 farklı bölgesinin aşkın farklı evrelerinde aktive olduğunu ortaya çıkardı.
İlişkisi bitenlerin beyinlerindeyse, ilişkinin bitiminden sonra geçen süre arttıkça, beynin ilgili bölümlerindeki faaliyetlerin azaldığı gözlemlendi.
TUTKU, DEĞERLENDİRME YETENEĞİNİ YOK EDİYOR
MR görüntülerine göre biz aşık olduğumuzda korku kontrolü, muhakeme, negatif duyguları kontrol etme ve empati gibi yeteneklerimizi geçici olarak kaybediyoruz. Beyin dalgaları üzerinde yapılan araştırmaya göre biz tutkunu olduğumuz birine baktığımızda değerlendirme yapabilme yeteneğimizi geçici olarak kaybediyoruz. Aşkın bir diğer özelliği mutluluğu etkileyen serotonin seviyesini değiştirmesi. Aşkın en somut kanıtlarından adrenalin ise aşık olduğumuz kişiyi gördüğümüzde kalp atışlarımızı hızlandırıp avuç içlerimizi terletiyor ve aynı zamanda ağzımız kuruyor. Serotonin hormonundaki dengesizlik ise endişeli ve gergin hissetmemize neden oluyor.
AŞK TESTİ YAPILABİLİR?
Araştırmayı yapan uzmanlar ayrıca çalışmalarının bir gün "aşk testi" yapılabilmesinin önünü açacağını vurguluyor.
Çin Southwest Üniversitesi'de araştırmaya imza atan ekip adına açıklamalarda bulunan Profesör Xiaochu Zhang, romantizimin mekaniğini çözmek adına önemli bir adım atıldığı görüşünde. Aşk ve beyin ilişkisini gözler önüne sermek adına ilk bulgulara ulaşıldığını iddia eden Zhang, "Yaptığımız çalışmanın ışığında aşkın beyin ağlarına etki edebileceği sonucuna ulaşmış olabiliriz" ifadelerini kullandı.
Nörologlar, çeşitli duyguların beyne etkilerini incelerken ortaya çıkan bu bulgular nedeniyle aşkın çeşitli evrelerinin de ileride incelenebileceği görüşünde.