Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak TANAP'ın temeli bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla Kars'ta atılıyor.
Türkiye-Gürcistan sınırı olan Türkgözü girecek gaz Kars'ın Selim ilçesinden başlayacak boru hattı ile Edirne'nin İpsala ilçesinden Yunanistan'a geçecek. Türkiye, Şah Deniz-2 sahasından çıkarılacak doğal gazı taşıyacak olan boru hattıyla Şah Deniz-2 projesinin üretim tarafının yanı sıra iletim tarafında da önemli bir oyuncu olarak küresel enerji jeopolitiğindeki yerini güçlendirmiş olacak.
İLK SOMUT ADIM 20 EYLÜL'DE ATILDI
Aynı sahada Statoil, TOTAL, LUKOIL ve NIKO'nun da hisseleri bulunuyor. Şahdeniz 2, yani projenin besin kaynağı, üç ayaklı Güney Gaz Koridoru projesinin birinci ayağı.
Şahdeniz'den çıkarılacak doğalgaz Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye sınırına ulaşacak. Projenin ikinci ayağı ise Türkiye bölümünü yani TANAP'ı içeriyor. 1841 km uzunluğundaki hat 19 ilden geçerek Bulgaristan-Yunanistan sınırında Avrupa'ya ulaşacak.
TANAP'IN KÜNYESİ
- TANAP için imzalar Haziran 2012'de atıldı
- Boru hattının giriş noktası Türkiye-Gürcistan sınırı
- Boru hattının çıkış noktası Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesi
- Hattının uzunluğu bin 850 kilometre
- 20 ilden geçecek
- 1,3 milyon ton çelik boru kullanılacak
- 15 bini aşkın kişiye istihdam sağlayacak
- İlk gaz akışı 2018'de
- Türkiye'de yapılan en büyük boru hattı projesi
- Yıllık kapasitesinin 2026'da 31 milyar metreküp olması planlanıyor.
İLK GAZ AKIŞI 2018'DE…
Yaklaşık 10 milyar dolar yatırım maliyeti olduğu hesaplanan TANAP'tan gaz akışının başlamasına ilişkin verilen en erken tahmin 2018 yılı. İlk etapta akış 16 milyar metreküple başlayacak. Takvimler 2031 yılını gösterdiğinde bu miktarın 31 milyar metreküpe ulaşması hedefleniyor. Bu gazın 6 milyar metreküplük bölümünü Türkiye alacak.
TANAP'ın yaratacağı yeni iş imkanları ile birlikte 50 milyar dolarlık bir katma değeri de beraberinde getirmesi söz konusu. Projede 1.5 milyar dolar değerinde 1.3 milyon ton çelik boru kullanılacak. Enerji Bakanı Taner Yıldız bunun yalnızca 200 bin tonunun dışarıda 1.1 milyon tonunun ise içeride üretileceğini söyledi. 19 ilden geçecek boru hattının 15 bin kişiye iş imkanı sağlaması bekleniyor.
ÜÇÜNCÜ AYAK: TAP
Projenin üçüncü ayağı ise doğalgazın nihai tüketim noktasına ulaşacağı Trans Adriyatik Boru Hattı. Bu boru hattının uzunluğu yaklaşık 500 kilometre olacak ve gazın Avrupa ülkelerine dağıtımı bu noktadan yapılacak.