Dünya genelinde 1 milyar 400 bin kullanıcıya ulaşan Facebook'un Küresel Politika İdaresi Başkanı Monika Bickert, yaptığı yazılı açıklamada, "hakaret ve saldırı içeriğini engellemek" ile "ifade özgürlüğüne izin verme" arasında denge kurmaya çalıştıklarını belirterek, halkın anlamasına yardımcı olmak için kabul edilebilir paylaşımların neler olduğu konusunda toplum standartlarının belirlendiğini bildirdi.
TERÖR GRUPLARINA MÜSAMAHA GÖSTERİLMEYECEK
Bickert, hiciv veya eğitim amaçlı olması kaydıyla çıplaklık içeren illüstrasyonlara sınırlı izin verildiğini ifade ederek, çıplaklığın tarifini ise "cinsel organlar, kadının kalça veya göğüslerinin tamamen gösterilmesi" olarak yaptı. Özellikle "terörizm" ile ilgili sıkça sorular geldiğini bildiren Bickert, terör grupları, onların destekçileri ve liderlerine müsamaha gösterilmeyeceğini bildirdi.
Bickert, kendilerine rapor edilen içeriklerin ifade özgürlüğünü koruyacak biçimde gözden geçirileceğini belirterek, şiddet ve insan haklarının çiğnenmesiyle ilgili içeriklere sahip bir gönderinin kaldırılmadan önce bunun amacının inceleneceğini ifade etti.
DUYARLI KELİME SAYISI ARTIRILDI
Facebook'un yeni kuralları çerçevesinde "duyarlı kelime" sayısının önceki uygulamaya göre yaklaşık 3 kat artırılarak 2 bin 500'e çıktığı bildirilirken, "tehlikeli örgütler, zorbalık, taciz, suç faaliyetleri, cinsel şiddet, sömürü ve kendine zarar verme" konularına da vurgu yapıldı.
MARK ZUCKERBERG'DEN 'ATATÜRK' ÖRNEĞİ
Konuyla ilgili bir diğer açıklama ise Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'den geldi. Zuckerberg, kendi Facebook hesabından yaptığı açıklamada ülkelerin kültürel ve tarihsel farkları arasında daha hassas davranabilmek için Topluluk Standartları'nı güncellediklerini ifade etti. Zuckerberg, "Şu anda Facebook'un kullanıldığı ülkeleri tanımaya ihtiyacı var. Her ülkenin kendine has ifade sınırları var. Örneğin, Türkiye'de Atatürk'e hakaret etmek yasadışı. Almanya'da Nazilerin Musevileri katlettiği inkâr edilemiyor. Veya Müslüman ülkelerde dine küfür etmek suç olarak kabul ediliyor. Bu yüzden Topluluk Standartları'nı güncelledi. Bu kriterlere uymayan içerikleri kaldıracağız" dedi.
İÇERİK KALDIRMADA TÜRKİYE İKİNCİ
Hükümetlerin bu yasalar çerçevesinde bazı içeriklerin kaldırılmasını talep etmesinin Facebook'un ‘Topluluk Standartları' kurallarını ihlal etmediğini ifade eden Zuckerberg, Facebook'un 2014'ün ikinci yarısında hükümetlerden gelen içerik kaldırma talepleri raporunu da yayınladı.
Buna göre Türkiye 3 bin 624 içerik kaldırma talebiyle, listenin ikinci sırasında yer aldı. 2014 yılı genelinde Türkiye'nin talebiyle Facebook'un erişime engellediği içerik sayısı ise 5 bin 517'yi buldu. Hindistan da 5 bin 832 içerikle ilk sırada yer aldı.