ABD Başkanı Barack Obama’yı sıkı bir şekilde eleştiren Cumhuriyetçi Carlos ‘Chuck’ Norris, 5. kez başbakanlık koltuğuna oturmak için yarışan Netanyahu’ya destek için bir video yayımladı. Herzog ile eski Adalet Bakanı ve müzakereci Tzipi Livni’nin merkez sol Siyonist Birliği karşısında kan kaybına uğrayan Likud için oy isteyen 75 yaşındaki aktör, söz konusu videoda şunları söyledi: “Kongre’deki konuşmasını dinledim ve karşımda ülkesini tüm kalbi ve ruhuyla seven bir adam ve İsrail halkının güvenliği için son derece gerekli olan güçlü bir lider gördüm.”
İsrail’de 3 sinema filmi çektiğini ve bu filmlerden en çok ‘Delta Harekatı'nı sevdiğini söyleyen Norris, orada pek çok arkadaş edindiğini, İsrail’in harika bir ülke olduğunu ve böyle kalmasını istediğini dile getirdi.
'NETANYAHU'YA İSRAİL KADAR ABD'NİN DE İHTİYACI VAR'
Video ile yetinmeyip Facebook hesabında da destek arayışına devam eden Norris, “Biz ABD’liler de Netanyahu’ya siz İsrailliler kadar ihtiyaç duyuyoruz. Zayıf bir lider ülkenin yok olmasına, bu da şeytani güçlerin gözünü ABD’ye dikmesine sebep olabilir. Lütfen İsrail ve Orta doğu’nun sebatı için Netanyahu’ya oy verin” ifadelerini kullandı.
Diğer taraftan Time dergisinin 3 yıl önce ‘Kral Bibi’ olarak nitelediği 65 yaşındaki Netanyahu seçmen kaybetmiş gibi görünse de bazı uzmanlar Bibi iktidarının çatırdayacağını ama yıkılmayacağını düşünüyor. Zira halkın Netanyahu yönetiminden memnun olmadığı, ama liderlik için başka bir alternatif de bulamadığı savunuluyor.
HERZOG'UN KARDEŞİ: LİDERLİĞİN FARKLI TÜRLERİ VAR
Filistin politikası yüzünden bazı bakanlarıyla kavgaya tutuşması üzerine Aralık 2014’te koalisyonu dağıtan ve erken seçime giden Netanyahu tüm kozunu ‘ulusal güvenlikten’ ve İran’ın nükleer silah ürettiği iddiasından yana oynuyor. Herzog ve Livni ise Netanyahu’nun ülkenin ekonomi ve işsizlik gibi iç sorunlarının üstünü bu gibi meselelerle kapatmaya çalıştığı görüşünde.
Buna karşın halkın ‘öldürme içgüdüsü’ olan bir lider istediği de bir gerçek. Nitekim emekli bir general olan Michael, kardeşi Herzog’un bu beklentiyi karşılayıp karşılayamayacağı sorusuna “Liderliğin farklı türleri vardır” yanıtını verdi.
Oy verme işlemi TSİ 22.00’de sona erecek. İlk sonuçların ise TSİ 23.00’te açıklanmaya başlanması bekleniyor.
5 milyon 881 bin 696 seçmen herhangi bir adaya değil, 120 ismin bulunduğu parti listesine oy verecek. Partilerin Knesset'e girebilmesi içinse yüzde 3.25'lik seçim barajını aşması gerekiyor.
BARAJ UYGULAMASI ROLLERİ DEĞİŞTİRİYOR
İsrail seçim sisteminde barajın düşük olması ülke siyasetinde aktif partilerin çoğunun Knesset'te temsil edilmesine imkan tanıyor. Mevcut baraj uygulaması, bir partinin tek başına iktidara gelmesini ise son derece güçleştirdiği için İsrail'de genelde koalisyon hükümetleri kuruluyor. Bu nedenle, geçmişteki bazı hükümetlerde tamamen farklı siyasi çizgideki partiler, aynı hükümet çatısında birleşmek zorunda kalmıştı. 1949’da yapılan ilk seçimlerden beri hiçbir parti Knesset’te çoğunluk sağlayamadı.