BAŞKA ÜLKELER DE PROJEYE KATILACAK
TANAP Pojesini Sputnuk Haber Ajansı'na değerlendiren Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM) uzmanı Hanife Çetin, Hazar Bölgesi'ndeki Azerbaycan doğalgazının Türkiye aracılığıyla Avrupa'ya taşınmasını hedefleyen TANAP ve TAP'ın, enerji arz güvenliğine etkisi bakımından tüm dünyaya etki edecek potansiyeldeki önemli projeler olduğunu vurguladı. Hâlihazırda Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı (BTE) ile Erzurum'a getirilen Azerbaycan gazının TANAP ile Yunanistan başlangıçlı biçimde Avrupa pazarlarına arz edilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Çetin, şunları söyledi:
TÜRKMENİSTAN'IN DAHİL EDİLMESİ
Türkmenistan için sahip olduğu enerji potansiyelini Çin ve İran'dan sonra Avrupa pazarına da ulaştırması, siyasi ve ekonomik gücünü artırması bakımından oldukça önemli bir fırsattır. Dünyanın en büyük 4. doğalgaz rezervine sahip olan Türkmenistan'ın bu projede yer alması, hem projenin başarısı hem de enerji arzındaki istikrar ve projenin bekası bakımından elzemdir. İlk olarak 2014 Kasım ayında Aşkabat'ta iki devletin liderleri tarafından imzalanan anlaşma ile TANAP'ın geliştiğinin müjdesi üzerine iki liderin Türkiye'deki mesajları projenin gelişeceğini göstermektedir" diye konuştu.
'İKİ DEVLET TEK MİLLET' YAKLAŞIMI
Türkmen gazının Türkiye'ye ve Türkiye'den küresel pazara açılmasındaki söz konusu yeni bir işbirliğinin, Türkmenistan hamlesiyle TANAP'ın bölgedeki ilk yayılma hamlesi olarak da sonuçlanabileceğini kaydeden Çetin, Türkmenistan'ın projeye katılımının taraf ülkelerin ve Avrupa'nın ekonomik olarak kazanmasının yanı sıra taraf ülkelerin siyasi ve tarihi ilişkilerini de kuvvetlendireceğini söyledi. Çetin, "Türkiye ve Türkmenistan için bu işbirliği ekonomik ve siyasi kazanımların yanında küresel anlamda enerji piyasasında önemlerinin giderek artması olacaktır. Bu da Türkiye'nin her iki ülkeye de olan 'iki devlet tek millet' yaklaşımının ilerleyen dönemlerde kapsamının genişleyebileceğini işaret etmektedir" dedi.