Avrupalı uzmanlar ve siyasetçiler, Rusya’ya karşı yeni eylemlerin öncelikle Avrupa’nın kendisi için sancılı olacağı sonucuna vardı. Rusya ile gerginliği uzatmanın Avrupa Birliği’nin kendisinde ekonomik sorunların derinleşmesine yol açacağını anlayan AB liderleri ortak bir karara varamıyor. Ayrıca, enerji krizi ile ilgili gerçek bir tehdit var ve Moskova olmadan bu krizden çıkış yolunu bulmak şimdilik imkansız.
Avrupa’nın bağımsız internet gazetesi EUоbserver, “Türkiye neden Avrupa’nın gaz bilmecesinin çözümü için çok önemli” başlıklı makaleyi yayınladı. Avrupa’nın stratejik hedefleri oldukça açık, ancak bu hedeflere giden yollar belirsiz. AB, enerji konusunda Rusya’yı bloke etmeye devam ederek, olası ortak olarak giderek Türkiye’ye eğiliyor. Ayrıca Avrupa topluluğunun, Türkiye ile Rusya’nın daha da yakınlaşmasını engellemek gibi bir hedefi var, çünkü bu iki ülkenin ittifakı Avrupa’nın politikalarını negatif yönde etkileyebilir.
Türkiye sayesinde enerji kaynaklarını çeşitlendirme çabası, oldukça başarılı olabilir, zira Ankara, Avrupa Birliği’nin bir parçası olma umudunu koruyor, Avrupalı siyasetçilerin bu tür siyasi adımın imkansız olduğu yönde yaptıkları belirsiz açıklamalara rağmen. Ancak şu da unutulmamalıdır ki, Rusya ve Türkiye, artık enerji ortakları oldu, bu nedenle Avrupa’nın “yorganı üzerine çekmesi” oldukça zor olacak. Elbette bir de İran ile işbirliği olasılığı var ancak her şey büyük ölçüde ABD Başkanı Barack Obama’nın, İran’a karşı yaptırımların kalkması ve İran’ın uluslararası toplumun tam üyesi olması için ülkesindeki görüş farklılıklarının üstesinden gelip gelemeyeceğine bağlı.