Japonya’nın eski Yukio Hatoyama, Japonya yönetiminin izlediği dış politikada ABD’ye bağımlı olarak hereket ettiğini fade ederek, Tokyo'nun Rusya karşıtı yaptırımlara katılma kararının yanlış olduğu görüşünü dile getirdi.
"Japonya artık uyanmalı ve gerçek durumun farkına varmalı" ifadeleriyle Tokyo'yu uyaran Hatoyama, "Başka ülkeler Rusya karşıtı yaptırımlara uymaya devam edebilir ama Japonya bu politikasından vazgeçmeli. Japonya’nın demokratik bir ülke olduğu tartışılabilir bir görüş. Eğer gerçekten öyle olsaydı, geçen yıl Kırım’da demokratik temelde düzenlenen referandumun sonuçlarını olumlu karşılardı" dedi.
Eski Başbakan, Kırım’daki olayların medyada taraflı olarak yansıtılması nedeniyle Japonya vatandaşlarının ezici çoğunluğunun Kırım’daki gerçek durumdan, son yıl içinde bölgede yapılan çalışmalardan haberi olmadığına vurgu yaptı.
Kırım ve Sivastopol, Mart 2014’te düzenlenen referandum sonucunda Rusya’ya katıldılar. %83 oranında katılımın gerçekleştiği referandumda, Kırım'daki seçmenlerin %96.77, Sivastopol'da ise %95.6'sı Ukrayna’dan bağımsızlığı ve Rusya ile birleşmeyi destekledi. Bir gün sonra Kırım parlamentosu resmen Rusya'ya bağlanma talebini iletti. 17 Nisan 2014 tarihinde de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Rusya'ya katılımını onaylayan imzayı attı ve yarımada resmen Rusya'ya katıldı.