Meclis üyelerince önerilen yeni düzenlemede, enjektörle idam için gerekli kimyasal karışımların bulunmadığı durumlarda idam mangalarının görev yapması teklif ediliyor.
Utah Eyalet Senatosu'nda önceki gün oylanan ve 10 aleyhte oya karşı 18 oyla kabul edilen tasarı, idam cezasının nasıl uygulanacağı konusunu yeniden tartışmaya açtı.
Tasarıyı hazırlayan Cumhuriyetçi Paul Ray, hatalı enjeksiyon yüzünden uzayan ölümler yerine, idam mangasının ateşiyle ölümün gerçekleştirilmesinin çok daha hızlı ve 'insani' olduğunu savunuyor.
'VAHŞİ BATI DÖNEMLERİNDEN KALMA ACIMASIZ BİR UYGULAMA'
Ancak tasarının muhalifleri idam mangalarının eyaletin Vahşi Batı dönemlerinden kalma acımasız bir uygulama olduğunu söylüyor. Eğer tasarı onaylanırsa Utah, idama mahkum kişileri kurşuna dizerek öldüren tek eyalet olacak.
Utah Valisi Gary Herbert'in tasarıyı imzalayıp imzalamayacağı bilinmiyor.
Diğer bazı eyaletlerde de öldürücü enjeksiyon yapılan kimi mahkumların ölümünün saatlerce sürmesi üzerine başka seçeneklerin tartışılmasına başlandı.
AVRUPA, ABD'YE SATMIYOR
Avrupa'daki zehirli karışım üreticileri, idam cezasına karşı çıktıkları için Amerikan eyaletlerine bu maddeleri satmayı reddediyor. Bu yüzden de pek çok eyalette öldürücü karışımın elde edilmesinde sıkıntı çekiliyor.
İdam cezasının uygulandığı Teksas'tan daha önce gelen açıklamalarda enjektörle idam için gereken ilaçların bulunamadığı belirtilmişti. Teksas'ta sadece iki idama yetebilecek kadar öldürücü karışım kaldı.
Utah cezaevleri müdürü de ellerinde öldürücü ilaç karışımı kalmadığını belirtti.