Almanya'nın Minsk anlaşmasına uzanan süreçte oynadığı rolü öven Kerry, hâlâ önemli sorunların yaşandığına dikkat çekti. Barışçıl ve bütüncül bir Avrupa'nın garanti altına alınması ve Minsk anlaşmasının uygulanmasının hayati önemde olduğunu ifade eden Kerry, gerilimin yatıştırıldığı ve çatışma olasılıklarının asgariye indirildiği günü heyecanla beklediklerini söyledi. Kerry ayrıca Ukrayna ordusuna ek yardım yapılmasının gerekli olup olmadığını da değerlendireceklerini belirtti.
KERRY'DEN ÖNCE LAVROV'LA TELEFONDA GÖRÜŞTÜ
Steinmeier da Washington'a gelirken, Ukrayna'nın doğusundaki kriz konusunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi yaptığını aktardı. Görüşmede her iki tarafın da ateşkes ihlallerinin son bulmasını sağlaması gerektiği, böylece Minsk anlaşmasının uygulanması sürecinde bir sonraki aşamaya geçilebileceği mesajını verdiğini söyledi.
Diğer taraftan İran ve BM’nin 5 daimi üyesi ile Almanya’dan oluşan 5N+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelere de değinen Kerry, gelecek günlerde ‘aradaki ayrılıkları gidermeyi’ umduklarını belirterek, İran'ın bu süreçte ‘temel seçimler’ yapmasının çok önemli olduğunu söyledi.
STEINMEIER: 10 YILDIR İLK KEZ BU KADAR CİDDİ
"10 yıldır ilk kez, müzakerelerin ciddi bir yapıya sahip olduğu izlenimi içerisindeyim" diyen Steinmeier ise sağlanan gelişmeyi ‘gözle görülür’ olarak niteledi.