Beyaz Saray dün ABD Başkanı Barack Obama'nın, Clinton ile bu özel e-posta adresi üzerinden bazı yazışmalar yaptığını kabul etti.
‘BAŞKAN, HESAPLA İLGİLİ TEKNİK BİLGİLERE SAHİP DEĞİLDİ'
Ancak Beyaz Saray açıklamasında, Obama'nın bu hesabın ve hizmet sunucusunun kurulumunun nasıl yapıldığını bilmediği yani hesapla ilgili teknik bilgilere sahip olmadığı vurgulandı.
Clinton'ın bakanlığı döneminde iş için özel e-posta hesabını yoğun olarak kullanmış olması, bu noktada federal kanunları ihlal edip etmediğine yönelik ülkede tartışma başlatmıştı. Başkan Obama da konuyu haberlerden öğrendiğini söylemişti.
‘OBAMA'NIN HABERİ OLMADIĞI ANLAMINA GELMEZ'
Obama'nın da bakanlığı sırasında Clinton ile bu hesap üzerinden bazı yazışmalarda bulunduğunu belirten Earnest, ancak Obama'nın hesap ile buna dair internet hizmet sunucusunun nasıl kurulduğunun farkında olmadığını kaydetti.
Clinton'ın e-postalarının normal şartlarda bakanlığın internet sunucusunda tutulması gerekirken, bunların evindeki hizmet sunucusuna bağlı olduğu ortaya çıkmıştı.
CLİNTON'IN SESSİZLİĞİ ELEŞTİRİLİYOR
Bakanlığın resmi e-posta adresi yerine kişisel hesabını kullandığı ortaya çıkınca eleştirilere maruz kalan Clinton ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "E-postalarımı kamuoyuna açıklamaya hazırım" demişti.
Ancak Clinton'ın, konuyla ilgili hala doğrudan bir açıklama yapmamış olması ülkede eleştiri konusu olmuştu.
ABD'de Federal Kayıt Kanunları, hükümet görevlilerinin iş yazışmaları birer hükümet kaydı niteliği taşıdığından, bunların arşivlenmesini gerektiriyor. Clinton'ın bakanlığı süresince kurum e-postası yerine kendi kişisel hesabını yoğunlukla kullanması, yaptığı yazışmalarının arşivlerine nasıl erişileceği ve bu noktada federal kanunların ihlal edilip edilmediğine yönelik tartışmayı başlattı.
CLINTON'IN EKİBİ, BAKANLIĞA 55 BİN SAYFALIK E-POSTA KAYDI SUNDU
Haberi duyuran New York Times'a göre Clinton'ın ekibi, Clinton görevden ayrıldıktan hemen sonra değil ancak iki ay önce bakanlığın talepte bulunması üzerine, hesaptaki on binlerce e-postayı gözden geçirerek hangilerinin bakanlığa gönderileceğine karar vermiş ve sonunda bakanlığa 55 bin sayfalık e-posta kaydı sunmuştu.
Gazete ayrıca, 2009-2013 tarihleri arasında dışişleri bakanlığı yapan Clinton'ın resmi e-posta hesabının olmadığını yazmıştı.
Clinton'un, gelecek yıl yapılacak devlet başkanlığı seçimine Demokrat Parti'den aday olması beklenirken, bu son olayın adaylık süreciğini nasıl etkileyeceği merak ediliyor.