Arap ve İsrail basınında yer alan haberlerde, Hamaney'in on yıldır prostat kanseriyle mücadele ettiği, ancak hastalığının giderek ilerlediği ve doktorların da politikacının iyileşemeyeceği hükmüne vardığı belirtildi. Basında yer alan iddialarda Hamaney'in kritik durumda olduğu ve iç organlarının iflas ettiği ileri sürüldü.
Fransız Le Figaro gazetesi de Batılı istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde doktorların Hamaney'e iki yıl ömür biçtiğini iddia etmişti. İran'ın dini lideri Hamaney'in sağlık durumuyla ilgili Tahran yönetimi ise sessizliğini koruyor.
Hamaney'in beklenmedik bir şekilde ölmesinin, İran'ın nükleer programına ilişkin yürütülen uluslararası müzakereleri olumsuz etkileyebileceği söylenirken, liderin yerine geçilebilecek isimler de gündeme getiriliyor. Hamaney'in yerine geçebileceği söylenen isimler arasında Haşemi Şarudi öne çıkıyor.
‘HAMANEY GİDERSE İRAN DEĞİŞİR'
Ria Novosti ajansına konuşan Rusya Bilimler Akademisi Doğu Araştırmaları Enstitüsü uzmanlarından Vladimir Sajin, Haşemi Şarudi'nin İran'ın yeni dini lideri olması durumunda, İran ve çevresinde büyük değişimler görülebileceğini belirtti.
Şarudi'yi "çok daha muhafazakar ve radikal görüşlere sahip olan biri" olarak tanımlayan Sajin, "Şarudi dini lider olması, İran'ın iç ve dış politikalarına olumsuz yansır. Ayrıca bundan nükleer müzakereler de olumsuz etkilenir" yorumunda bulundu.