Görüşmenin ardından 11 karar alındı. En önemli olanları, Birlik Devlet’in 2015 bütçesi ve 2014-2017 dönemindeki gelişimin öncelikli yönleri ve hedefleri ile ilgili. Yaklaşık 5 milyar ruble olan bütçenin yüzde 85’i, 36 ortak projenin finansmanına yönlendirilecek.
Aralarında ileri teknoloji alanındaki projelerin öncelikli olduğunu belirten Rusya lideri, “İleri teknoloji alanındaki programlara devlet düzeyinde desteğimizi sürdüreceğiz” dedi. Putin, Birlik Devlet bütçesinin neredeyse yarısının bu amaçlar için ayrıldığını da sözlerine ekledi.
İŞBİRLİĞİ GENİŞLETİLECEK
Rusya Devlet Başkanı, bir diğer önemli hedef olarak, sanayi alanında olduğu gibi tarımda da büyük potansiyele sahip bölgelerarası işbirliğinin genişletilmesini gösterdi.
Görüşmenin ardından ayrıca, insani alandaki ilişkileri düzenleyen 4 anlaşma imzalandı.
Rusya Devlet Başkanı, “Ortak vize alanının oluşturulması konusunda çalışmaları devam ettirmeye karar verdiklerini” belirterek, bunun için yabancı ülkeler tarafından verilen vizelerin karşılıklı olarak tanınması hakkında anlaşmayı hazırlamayı planlandıklarını kaydetti.
Rusya, Belarus ve Kazakistan’dan oluşan Avrasya Ekonomik Birlik ile kıyaslandığında Birlik Devlet’in kendi sorunları ve kendi hedefleri olduğunu belirten Vladimir Putin, Birlik Devlet’in özellikle sosyal konularda daha gelişmiş olduğunu vurguladı.
LUKAŞENKO: UZUN BİR YOL KATETTİK
Bu görüşü destekleyen Belarus lideri, aktif olarak ilerleme ve entegrasyonu frenleyen yapay engellere izin vermeme çağrısında bulundu.
Aleksandr Lukaşenko, “Çok uzun bir yol kat ettik ve ilerleme hızımızı kaybedersek, hatta yapay sorunlar çıkarırsak halklarımız açısından affedilmez olacak” dedi.
İki ülke arasındaki ticarette son yıllarda saptanan düşüşün nedeninin sadece olumsuz dış ekonomik konjonktür olmadığını belirten Belarus lideri, “İki ülke arasındaki ekonomi politikasında olan dengesizlik de bu düşüşün nedenidir. Bu dengesizlik yüzünden, malların serbest dolaşımı önünde yapay sorunlar oluşuyor” yorumunda bulundu.
Lukaşenko, “Tüm bu sorunları kaldırmalıyız ve bunu yapacağız” diye vurguladı.
EKONOMİK EYLEM PLAN
Öte yandan Putin, Rusya ve Belarus Birlik Devleti’nin karşılıklı ticaret hacminin 2014’te yüzde 5 küçüldüğünü belirterek, “Son zamanlarda petrol fiyatlarındaki düşüş ve döviz kurlarındaki ani dalgalanmalar gibi olumsuz küresel konjonktürün etkisi altında karşılıklı ticaret hacminde bir miktar azalma olmuştur. Hükümetler, ticari ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi için ek koşulların yaratılması konusunda bir eylem planı kabul etti” dedi.
İki ülkenin liderleri ayrıca Ukrayna’daki durumu ele aldı. Rusya Devlet Başkanı, Donbass’taki çatışmaya çözümün bulunması konusunda Belarus muadilinin aktif çabalarına dikkat çekerek, “Yakınlarda Minsk’te düzenlenen ve oldukça zor geçen, ama kesinlikle ihtiyaç duyulan Normandiya Dörtlüsü görüşmesi için minnettarız” açıklamasında bulundu.