Harekat için, merkezi Irak Ordusu ve Peşmerge’den oluşan 20 bin kişilik bir ordu hazırlanıyor. Bu ordu, koalisyon ülkelerinin havadan vereceği destekle hareket edecek.
Peki, koalisyonun Musul operasyonuna Türkiye’nin vereceği desteğin boyutları ne olacaktır? Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın Irak ziyaretinden sonra Türk askerleri Musul harekatında yer alacak mı?
Konuyu, Sputnik Haber Ajansı’na değerlendiren Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı (E) Hava Korgenerali Erdoğan Karakuş şunları söyledi:
"Burada Türk askerlerinin girip girmemesinden ziyade Musul harekatı söz konusu. Türkiye’nin bu harekata ilişkin tutumu çok açık. Bu harekat, ABD’nin IŞİD’i kullanarak Musul’a girme harekatıdır. Türkiye de buna katılacak gibi görünüyor. Ama ne oranda katılır, ne seviyede katılır, onu bilemiyorum. Şu anda bu konuda Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye'yi ne ölçüde va hangi konularda bağladıklarını tam manasıyla bilmek mümkün değil. Bu olayda çok kritik bir durum var. Burada amaç, IŞİD’i kullanarak Musul’u IŞİD’in elinden almak ve IŞİD’in elinden aldıktan sonra da Musul vasıtasıyla bir koridor açmak. Bu koridor, Barzani güçlerinin Akdeniz’e çıkmasıyla ilişkili bir ortam yaratmaya yönelik. Ancak bu konuda ben, koalisyonun başarılı olabileceğini düşünmüyorum. Hükümetimizin yapmış olduğu işlemlere bakıldığında, tamamen mezhepçiliğe dayalı olduğu anlaşılıyor. Mezhepçiliğe dayalı olduğu için şu anki ortam maalesef vuku buldu. IŞİD’i destekler konumundaki Amerika Birleşik Devletleri, şu anda IŞİD’in düşmanı konumuna yöneldi ve önceki politikaları nedeniyle şimdi rahatsız olmuş durumda."