Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin hava savunma füze sistemi ihalesinde nihai kararın verildiği ve ihaleyi Çin'in kazandığı iddia edilmişti. Ancak bu iddia yetkililer tarafından doğrulanmadı.
DİĞER SEÇENEKLERİN DE HALA ŞANSI VAR
ANKARA RUSYA'YI GÖZARDI ETMİYOR
Türkiye'nin çok tartışılan füze savunma sisteminde gelinen noktayı Sputnik Haber Ajansı'na değerlendiren Habertürk Gazetesi savunma muhabiri Murat Gürgen ise, Kısaca T-LORAMIDS olarak adlandırılan Türkiye'nin uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi projesinde yarışın kıyasıya devam ettiğini söyledi. Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı'ndan oluşan Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin ihaleyi 26 Eylül 2013'te sonuçlandırdığını anımsatan Gürgen şunları söyledi:
"İhalede Çinli üretici CPMIEC ile sözleşme görüşmelere başlanması kararı alınırken, yapılan değerlendirmede Fransız-İtalyan ortaklığındaki EUROSAM'ın ikinci, Patriot sistemlerinin üreticisi ABD'li Raytheon'un teklifinin üçüncü, Rusya'nın teklifinin ise dördüncü geldiği açıklanmıştı. Çin ile görüşmelerin birkaç ay içerisinde sonuçlandırılacağı ve sözleşmeye imza atılacağı düşünülüyordu. Ancak NATO'da dile getirilen eleştiriler ve ABD'nin 'Çinli üretici ABD'de yasaklı. Aselsan, Havelsan gibi firmalarınız Çin ile sözleşme imzalarsa, ABD projelerinin dışında kalır' biçiminde gözdağı vermesi, Çin ile yürütülen görüşmeleri çıkmaza soktu. Türkiye'nin Çin tercihinin en önemli nedeni Çinlilerin teknoloji transferine sıcak bakmasıydı. Çin ile yürütülen görüşmelerin süresi yılbaşı itibariyle 6 ay daha uzatıldı. Bu süre zarfında, diğer üreticilerin de yeni teklifler sunması bekleniyor. Rusya ihalede dördüncü gelince 'devre dışı kaldığı' söylense de, hem Rus tarafı projede yer almak istiyor hem de Ankara Rusya seçeneği gözardı etmiyor."