Cumartesi günü çoklu organ yetmezliği teşhisiyle tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybeden Türk edebiyatının en büyük yazarlarından Yaşar Kemal için Teşvikiye Camisi'nde tören yapıldı.
Büyük yazar için burada binlerce kişinin katılımıyla cenaze namazı kılındı. Yaşar Kemal'in eşi akademisyen Ayşe Semiha Baban, yeğeni Sadık Gökçeli ile diğer yakınları cami avlusunda tek tek taziyeleri kabul etti. Törenin ardından Yaşar Kemal'in naaşı cenaze arabasıyla defnedileceği Zincirlikuyu Mezarlığına doğru yola çıktı.
Cenaze için gelenlerin yakasına Yaşar Kemal'in fotoğrafı takıldı, dileyenler de avluda açılan anı defterine düşüncelerini yazdı.
Törenin ardından Yaşar Kemal'in naaşı cenaze arabasıyla defnedileceği Zincirlikuyu Mezarlığına getirildi. 2001'de kaybettiği eşi Tilda Kemal'in yanına defnedilen yazarın mezarına, 1923'te dünyaya geldiği Osmaniye'ye bağlı Hemite köyünden getirilen toprak serpildi.
TEŞVİKİYE'Yİ BİNLER DOLDURDU
Edebiyatçılar, sanatçılar, gazeteciler, siyasiler, büyük yazarın okurları, sevenleri ve hemşerileri törende yer aldı. Sanatçılar Tarık Akan, Rutkay Aziz, Zülfü Livaneli, Mustafa Alabora, Orhan Gencebay; gazeteci yazarlar Orhan Miroğlu, Cengiz Çandar, Can Dündar, Muhsin Kızılkaya, Oral Çalışlar, Akın Birdal; spor adamı Mustafa Denizli, Fatih Terim; yazarlar Cevat Çapan, Ahmet Ümit, Eşber Yağmurdereli, Doğan Hızlan, Arif Keskiner, Nedim Gürsel; siyasilerden, 11'nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDP'li Ertuğrul Kürkçü, Hasip Kaplan, Sırrı Sakık, CHP'li Süleyman Çelebi, Ufuk Uras, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci cami avlusunu dolduranlar arasındaydı.
TÜRKÇE VE KÜRTÇE DUA EDİLDİ
Yaşar Kemal'in tabutunun üzerine üzerinde "Ayşe" yazan bir çelenk yerleştirilirken törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İsveç Büyükelçiliği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çelenk gönderdi.
Yazarın tabutunun başında bazı vatandaşlar Türkçe ve Kürtçe dua ederken bazıları ise Kur'an-ı Kerim okudu.
"TÜRKİYE'NİN GERÇEĞİ BUDUR…"
HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş Yaşar Kemal'in ardından; "Bu toprakları en iyi anlayan, tenefüs eden ve bunu yazıya döküp edebiyat dünyasına kazandıran en güçlü isimdi. Bütün kimliklerin kıymetini bilen bir yerden edebiyata, siyasete, insanlığa baktı. Hiç bir yerde biraraya gelmesi mümkün olmayan Türkiye fotoğrafı Teşvikiye Camii avlusunda buluşmuş durumda. Türkiye'nin gerçeği budur aslında…" şeklinde konuştu.
KILIÇDAROĞLU: ONURLU BİR İNSANDI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; "Yaşar Kemal'i lise yıllarında İnce Memed'ini okuyarak tanıdım. Barışı seven, barışı her ortamda savunan, insan haklarını savunan dik duran onurlu bir insandı. Onun romanlarında farklı bir tad var. Bizim bir anlamda İnce Memed'imizdi. Nobel Ödülü Yaşar Kemal'e verilmeliydi. O bizim gönlümüzde Nobel Ödülü alan bir yazarımızdı…" şeklinde duygularını dile getirdi.
ABDULLAH GÜL: BABAMIN ARKADAŞIYDI
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise "Yaşar Kemal'in kaybetmenin üzüntüsünü millet olarak yaşıyoruz. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum başta eşi Ayşe Hanım olmak üzere herkese de başsağlığı diliyorum. 2008 yılında Cumhurbaşkanı olarak Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülü'nü kendisine tebliğ etmekten gurur duyuyorum. Kamuoyu çok bilmez, Yaşar Kemal babamın arkadaşıydı. Bazen telefonla da görüşürlerdi. Geçen Kurban Bayramı'nda telefonla babamı arayarak çoluk çocuk nasıl diye babama sormuş. Anadolu'nun bütün değerlerini taşıyan büyük bir adamdı" şeklinde konuştu.
ORHAN PAMUK: KİTAPLARINDA BAHSETTİĞİ UMUT GERÇEKTİ
Yazar Orhan Pamuk, büyük ustanın ardından şu düşüncüleri paylaştı: "Gençliğimde onun romanlarıyla büyüdüm. İstanbul'da yaptığımız uzun yürüyüşlerde arkadaşımdı. O anlatır ben dilerdim, çok şey öğrendim. Baskılar karşısında başını dik tutardı, başımı dik tutmayı ondan öğrendim. Özel bir insandı, tüm zorluklara rağmen içindeki çocuğun ölmesine izin vermezdi. Kitaplarında bahsettiği umut, kitabi değil gerçekti. Türkçe yaşadıkça onun romanları da yaşayacak."
TARIK AKAN: ÖLÜMSÜZLÜĞE GÖNDERİYORUZ
Tarık Akan, Yaşar Kemal'in ardından "Ölümsüzlüğe gönderiyoruz, çok yakın dostumdu. Benim için de çok zor. Ülkem adına çok önemli bir insan, hiçbir şeyden korkmadan yüreğini ortaya koyarak çok büyük savaşlar vermiştir" dedi.
Rutkay Aziz de "Gerçek ölüm, insan kendisi öldüğü zaman değil, dostları öldüğü zaman başlarmış. Yaşar Kemal'in dostları bütün dünyada yaşıyor. Çok özleyeceğiz" sözleriyle duygularını dile getirdi.