İstanbul'da faaliyet gösteren Rusya Eğitim, Kültür ve İşbirliği Derneği, kuruluşunun 10. yılında, Türkiye ve Rusya arasındaki toplumsal ilişkilerin gelişmesi adına çok önemli bir projeye imza attı. Rimma Rizayeva başkanlığındaki dernek, Türk-Rus karma evliliklerinden doğan çocuklara yönelik 'halk diplomasisi gençlik okulu' programı başlattı.
İLK DERS SALİH KAPUSUZ VE NEVZAT YALÇINTAŞ'TAN
15 öğrencilik kontenjana sahip olan programın ilk derslerini, TBMM Rusya Dostluk Grubu Başkanı Salih Kapusuz ve Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş verdi. Yalçıntaş, diplomasi tarihi, kurumları ve faaliyetleri hakkında gençleri bilgilendirdi. Kapusuz ise diplomasinin son derece önemli olduğu için sadece diplomatlar tarafından değil; sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar tarafından da yürütüldüğüne dikkat çekti.
Gençlere dostluğun öneminden bahseden Kapusuz, "Düşmanlığı herkes yapabilir; dostluk ise o kadar kolay bir şey değil. Onun için arkadaşlarımız, ailemiz, milletimiz, devletimiz ve insanlıkla dost olmamız lazım. Bunu kavramak insanlık için büyük bir kazanç olacaktır" dedi.
'SAVAŞLARA RAĞMEN RUSYA İLE SIKI DOSTUZ'
Rusya ve Türkiye'nin tarih sayfalarında kalan savaşlara rağmen dostane iklişkiler geliştirdiğini vurgulayan TBMM Rusya Dostluk Grubu Başkanı, "Rusya ile ilişkilerimiz 500 yıla dayanıyor. İki büyük milletin, iki büyük devletin savaşmış olmalarına rağmen bu kadar sıkı iki dost ülke olmasının bir nedeni de diplomasidir. Biz bu ilişkilerimizi çok önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.
Rusya ile kültürel ilişkilerin geliştirilmesi adına son dönemde birçok adım atıldığını da belirten Kapusuz, Türkiye'de Cumhuriyet döneminde görev yapan ilk Rus diplomatın yaşadığı evin Ankara Altındağ Belediyesi tarafından restore edilmesini örnek gösterdi ve yine Altındağ Belediyesi tarafından kısa bir süre önce St. Petersburg Meydanı'nın açıldığını hatırlattı.
'TÜRK-RUS İŞBİRLİĞİ TARİHİN EN ÜST SEVİYESİNDE'
Türkiye-Rusya ilişkilerinin siyasetten ekonomiye, enerjiden turizme birçok alanda geliştiğini ifade eden Kapusuz, "Türk-Rus işbirliği, tarihte hiçbir zaman bu kadar üst seviyede olmadı. Her geçen gün ilişkilerimizi daha da geliştirmek için çok çalışıyoruz" dedi.
'KÜLTÜRÜNÜZÜ KORUYUN, DÜNYAYA AÇILIN'
Türk-Rus karma evliliklerinden doğan gençlere hem Türk hem de Rus kültürlerine sahip çıkmalarını tavsiye eden Kapusuz, şunları söyledi: "Dünya küçüldü, küçük köy halini aldı. Onun için kimliğinizi, dilinizi, kültürünüzü koruyacaksınız ama dünyaya da açılacaksınız. Bugün Türkiye'de olabilirsiniz ama yarın başka ülkelere gidebilirsiniz. Ben size şunu söylemek isterim. Türkçe ve Türk kültürünü ne kadar bilirseniz o kadar başarılı olursunuz. Bunu abartmıyorum çünkü Türkçe bilmeniz ve Türk kültürünü iyi tanımanız halinde Pekin'den Londra'ya kadar yapacağınız seyahatlerde bunun farkını görürsünüz."
Rusya Eğitim, Kültür ve İşbirliği Derneği Başkanı Rimma Rizayeva ise, Türk-Rus karma evliliklerinden doğan çocukların iki dili ve kültürü de yakından bilmelerinin önemine dikkat çekti. Bu gençlere büyük görevler düştüğünü vurgulayan Rizayeva, "Türkiye'de yaşayan Rusların sayısı her geçen gün artıyor. Bizim de meclis de temsil edilmemiz güzel olur. Belki ilk milletvekilimiz bu gençler arasından çıkacak" ifadelerini kullandı.
EĞİTİM PROGRAMI 16 AY SÜRECEK
Türk-Rus karma evliliklerinden doğan 15 gencin katıldığı halk diplomasisi eğitimi, 16 ay sürecek. Eğitim kapsamında diplomasi tarihi dersleri verilecek. Öğrenciler, iki ülkenin siyasi ve ruhani liderleri, medya ve iş dünyasının önde gelen isimleriyle bir araya gelecek. Program çerçevesinde Moskova ve İstanbul'da kültürel gezi programları da düzenlenecek.
Proje, Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu tarafından da destekleniyor.