Melia, Türkiye'de bulunduğu üç günlük sürede hükümet yetkilileri, STK temsilcileri, gazeteciler ve avukatlarla görüştüğünü söyledi.
"ENDİŞELERİ PAYLAŞIYORUZ"
Melia, insan hakları savunucularının sosyal medyada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren ifadeler kullandığı gerekçesiyle yaklaşık 80 kişinin soruşturma altında olduğunu söylediklerini ifade ederek, "Özgür bir toplumda herkes liderini eleştirerek performansını sorgulama hakkına sahiptir. Bu konuda çok endişeliyim. Taksi şoförü ya da 16 yaşında bir öğrenci düşüncesini açıkladığı için endişelenmesi problemli. Uluslararası toplumda başkaları da bu endişeleri yaşıyorlar" dedi.
Türkiye'de tartışmaları devam eden Başkanlık sisteminin sorulması üzerine Melia, sadece ABD'de değil dünyanın pek çok bölgesinde değişik başkanlık sistemlerinin bulunduğunu belirterek, "ABD sisteminde başkanın yetkilileri, kontrol ve denge sistemine dayanır" diye konuştu.
"FIRSATI DEĞERLENDİRİN"
ABD Başkan Barack Obama'nın Ermeni olaylarına ilişkin tutumunun sorulması üzerine Melia, "ABD hükümeti, 1915 olaylarının aydınlatılması çerçevesinde tarihi kayıtların açılmasıyla Türk ve Ermeni halkların uzlaşmasını bekliyor. Türk toplumunun ve Türk devletinin bu yıl dönümünü tarihi bir uzlaşı için fırsat olarak kullanmasını umuyoruz" diye konuştu.
KADINA YÖNELİK ŞİDDET
Hükümet yetkilileriyle görüşmesinde "Kadına yönelik şiddet" konusuna yoğunlaştıklarını belirten Melia, bunun önlenmesi çerçevesinde hükümetin attığı adımları ve temel insan haklarına yönelik gelişmeleri ele aldıklarını dile getirdi.
Kadına şiddet probleminin sadece Türkiye'de değil dünyanın pek çok ülkesinde yaşandığını söyleyen Melia, kadına yönelik şiddetin kapalı kapılar ardında işlenen gizli suçlar olduğunu, aile kurumunun en savunmasız bireyi olan kadının kanun güçleri tarafından koruma altına alınarak suçlulara gereken cezaların verilmesi gerektiğini kaydetti. Bu konuda eğitimin önemine işaret eden Melia, yapılması gerekenler hakkında hükümet yetkileri ile görüş alışverişinde bulunduklarına değindi.