ABD ve Türkiye'nin ortaklaşa olarak uygulayacağı, Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat projesiyle ilgili son günlerde diplomatik bir hareketlilik yaşandı. Hem Suriye, hem de Irak'ta IŞİD'le mücadeleye yönelik uygulanacak projeyle ilgili Mısır'da ve Suudi Arabistan'da toplantılar düzenlendi. Peki eğit-donat programı neyi kapsıyor? Ne işe yarayacak?
‘Dünya Hali'ne konuk olan 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü'nün Amerika Araştırmaları Masası Başkanı Özdemir Akbal, Ali Topuz'un sorularını yanıtladı.
ILIMLI MUHALİFLER MESELESİ MUAMMA
ESAD'SIZ SURİYE PLANI SORUNLU
Esad'sız bir Suriye planının ortaya çıkaracağı sorunlara da dikkat çeken Akbal, yönetimin değişmesi durumunda bölgdeki hareketliliğin daha da artacağını belirtti. "Kontrol altına alınamayacak gruplar açısından yönetimin ele geçirilmesi ciddi bir problem olarak algılanmaya başlandı" diyen Akbal, IŞİD meselesiyle birlikte Batılı güçlerin İran'a da yakınlaşmaya başladığını ifade etti. Akbal'a göre İran'ın ‘ortak' olarak görülmesi demek aynı zamanda Esad yönetiminin de ortak olarak görülmesi anlamına geliyor.
Şam'a giden Fransız heyete de dikkat çeken Akbal, "Hali hazırda bir parlamenter grubunun Suriye'ye gitmesi aslında bir başka deyişle Fransa'nın Suriye hükümetini de bir şekilde kaale alması, muhatap olarak görmesi demek" yorumunu yaptı.