Ancak Fransız Dışişleri Bakanlığı, Şam'a giden milletvekillerinin Fransa'yı temsil etmediğini belirtip Paris'in resmi duruşunun, Beşar Esad hükümetiyle uzlaşma öngörmediğini söyledi.
DIŞİŞLERİ: ZİYARET GÜÇLER AYRILIĞI İLKESİ ÇERÇEVESİNDE DÜZENLENDİ
Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, milletvekillerinin Şam ziyaretiyle ilgili olarak, "Bu parlamenterlerin, güçler ayrılığı ilkesi çerçevesinde gerçekleştirdiği bir ziyaretti" açıklamasını yaptı.
Sözcü, "Vekillerin, Dışişleri Bakanlığı'ndan bağımsız olarak hayata geçirdiği bir girişimdi" vurgusunu yaptı.
Reuters ajansına göre Fransız heyetine, iktidardaki Sosyalist Parti'den Gerard Bapt başkanlık ediyor. Heyette ayrıca Fransa parlamentosunun alt kanadı Ulusal Meclis ve üst kanadı Senato'dan üyeler yer alıyor. Haberde, ayrıca ziyaretin, Fransa Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi tarafından da onaylanmadığına da dikkat çekildi.
HEYET, PERŞEMBE GÜNÜ PARİS'E DÖNECEK
Reuters, Şam'a giden Fransız heyetin perşembe günü Paris'e döneceğini belirtti.
Suriye'den elçilerini geri çeken bazı Avrupa ülkelerinden son dönemde, Şam yönetimiyle iletişim kurma zamanının geldiği yönünde açıklamalar haber ajanslarına düşmüştü.
Ancak bu görüş, Esad'ın meşruiyetini tamamen yitirdiğini savunan İngiltere ve Fransa tarafından reddediliyordu.
Bu sebeple de bazı Avrupa ülkelerinden gelen bu yöndeki açıklamalara karşın AB politikalarında Şam hükümeti ile ilgili bir politika değişikliğine gidilmesine ihtimal verilmiyor.
Fransa dün, Irak'taki IŞİD mevzilerine yönelik hava saldırılarında görev alması amacıyla Charles de Gaulle savaş gemisini Körfez'e konuşlandırmıştı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine katılan ilk ülke olan Fransa, Suriye'deki IŞİD mevzilerini vurmayı reddetmişti.
'HOLLANDE'A YAKIN BAPT'IN LİDERLİĞİNDEKİ HEYETTE İKİ VEKİL VE İKİ SENATÖR VAR'
Öte yandan ‘http://breakingnews.sy/en.html' adresindeki sitede Arapça yayınlanan haberde ise Şam'ı ziyaret eden Sosyalist Parti vekili Gerard Bapt liderliğindeki heyette, Fransa Meclisi ve Senatosu'ndan üyelerin bulunduğu belirtildi.
Habere göre Suriyeli yetkililerle görüşecek heyette iki milletvekili ve iki senatör yer alırken, Gerard Bapt'ın da Meclis'teki Fransa-Suriye Dostluk grubunun başkanı olduğu kaydedildi.
Site, Bapt'ın Fransa'nın Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande'a yakın bir isim olduğunu iddia etti.
‘AMAÇ, PARİS'İN ŞAM KARŞITI POLİTİKASININ DÜZELTİLMESİ'
Haberde, heyete yakın kaynaklara dayandırılarak ‘Mart 2011'den bu yana Fransa'dan Suriye'ye düzenlenen bu ilk ziyaretin, Paris'in Şam karşıtı politikasının düzeltilmesi amacını taşıdığı' öne sürüldü.
Bu haberde de, Fransa hükümetinin, heyetin ziyareti ile arasına mesafe koyduğuna dikkat çekildi. Paris'in ‘resmi çerçevede düzenlenmediği gerekçesiyle ziyaretin hükümet açısından bağlayıcı nitelik taşımadığı' ve ‘hükümetten herhangi bir mesaj ya da mektubun iletilmesinin sözkonusu olmadığını' açıkladığı anımsatıldı.
Ayrıca haberde, Fransa'dan daha önceden de aracılar üzerinden benzer girişimlerde bulunulduğu hatırlatıldı.
Haberde, ‘Fransız güvenlik delegasyonu Kasım 2013'te Suriye'deki cihatçılarla ilgili bilgi toplamak üzere Şam'ı ziyaret etmişti' ifadeleri kullanıldı.