Eurogroup, Yunanistan'ın mali programın süresinin 6 ay uzatılması için dün yaptığı resmi başvuruyu değerlendirmek üzere bugün TSİ 16.00'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geliyor. Yunanistan'ın, başvurusunun Almanya tarafından reddedilmesine rağmen Eurogroup toplantısından olumlu bir karar çıkacağı beklentisi hakim.
Almanya Maliye Bakanlığı Sözcüsü Martin Jaeger'in kararını değerlendiren Yunan hükümetinin üst düzey bazı yetkilileri ise uzatılma talebinin Berlin'e değil, Euro Bölgesi'ne yapıldığına dikkati çekerek, her şeyin bugünkü toplantıda belli olacağı yönünde görüş belirtti.
Sözcü Jaeger, Yunanistan'ın başvuru mektubunun ‘somut çözüm önerileri' içermediğini savunarak, Atina hükümetinin kalkınma programının koşullarını yerine getirmeden finansal bir köprü kurmayı amaçladığını belirtmişti.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) da, Yunan bankaları için ayrılan acil fonda ufak bir artış yapılmasını kabul edip özel bankalar için ayrılan acil likidite desteğini 77 milyar dolara çıkarmıştı.
ÇİPRAS’TAN 'TRUVA ATI' ELEŞTİRİSİ
Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel de dün akşam Yunan mevkidaşı Aleksis Çipras ile telefonda görüştüğü açıklandı.
Yunan basınına konuşan Atina hükümeti yetkilileri, borç krizinin ele alındığı telefon görüşmesinde Çipras’ın ‘Almanya'nın katı tutumuna yönelik eleştirilerini’ Merkel'e ilettiğini söyledi.
ABD’DEN UZLAŞMA ÇAĞRISI
Bu arada ABD’den de uzlaşma çağrısı geldi. Maliye Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, "Uzlaşma, euro ve küresel ekonomi açısından önem taşıyor" dedi. "Mesajımız başta Almanya ve Yunanistan olmak üzere Euro Bölgesi üyesidir" diyen ABD'li yetkili, tarafları uzlaşmaya açık olmaya davet etti.
YUNANİSTAN VE TROYKA'NIN TALEPLERİ NELER?
Yunanistan ile Troyka'yı oluşturan AB, ECB ve IMF arasında imzalanan yardım anlaşmaları, krediler karşılığında Yunanistan'ın aşamalı olarak yerine getirmesi gereken bir dizi yükümlükler içeriyor.
Avrupalı kreditörler, Yunanistan ile mali program konusunu yeniden müzakere etmek için Atina'nın yardım anlaşmaları (Memorandumlar) kapsamında üstlendiği sorumluluklarını yerine getirmesi konusunda temel prensipleri kabul etmesini istiyor.
Başbakan Aleksis Çipras liderliğindeki Yunan hükümeti ise sert kemer sıkma tedbirleri içeren yardım anlaşmalarını tümüyle kabul etmediğini belirterek, ortaklarıyla yeni bir anlaşma sağlanıncaya kadar, anlaşmalarda ‘Kredi Sözleşmesi' olarak adlandırdığı finansal bölümle ilgili maddelerin 6 ay süreyle uzatılmasını talep ediyor.